De maagd zal zwanger worden en een zoon baren ... Immanuel: God met ons

De engel in Matheus 1,23 en Jesaja 7,14b

Slavisch-Byzantijnse viering in de Broederenkerk

Broederen, Deventer

  • Wladimir.jpg

Op zondag 15 april a.s. is er om 10.30 uur in de Broederenkerk een Eucharistieviering volgens de Slavisch-Byzantijnse liturgie: een viering van de Goddelijke Liturgie.

Na de Tweede Wereldoorlog zijn in West-Europa gemeenschappen ontstaan van oosterse christenen afkomstig uit het Russisch/Oekraïense gebied. Daarmee werd hun stijl van eucharistie-vieren hier bekend. Meer en meer voelden ook mensen van hier zich aangetrokken tot de ‘Goddelijke Liturgie’. In verschillende plaatsen in ons land vindt deze regelmatig plaats. Naast orthodoxe parochies bestaat er een landelijke koepel van katholieke gemeenschappen van de Byzantijnse rite: ‘Pokrof’. Daaronder is ook Wladimir (Hengelo Ov.) actief.

Voorganger zal zijn priester Harry Scheve (pastoor van de R.K. parochie Twaalf Apostelen in Zutphen en omgeving). Hij is een van Pokrofs celebranten. Hij heeft na het volgen van de vereiste opleiding de kerkelijke bevoegdheid ontvangen om in de Byzantijnse liturgie voor te gaan. De zang wordt verzorgd door het Wladimirkoor. Dirigent is dhr J. Smit.

In de kerken van de Oosterse ritus vormt de muziek  – de zang – een integrerend onderdeel van de vieringen; ze heeft er niet een begeleidende of versierende functie. 
In de Slavisch-Byzantijnse kerken is het niet anders: zij hebben met het geloof en de liturgie ook de principes van de kerkzang van de Grieks-Byzantijnse kerk overgenomen, en daarmee een kerkmuziek die uitsluitend gebaseerd is op de menselijke stem. Hun eredienst, waarin veelal het Kerk-Slavisch gebezigd, verloopt met een aaneenschakeling van verbaal-muzikale vormen.

De vorm van een vrijwel ononderbroken gezongen voortgang, die deze liturgie kenmerkt – waarbij de stemmen van koor, priester en diaken elkaar blijven afwisselen –, wordt gezien als een weerspiegeling van de eeuwige, hemelse liturgie. Voor meer informatie: www.wladimir-hengelo.nl.

Iedereen is van harte welkom.