De maagd zal zwanger worden en een zoon baren ... Immanuel: God met ons

De engel in Matheus 1,23 en Jesaja 7,14b

Zalig Nieuwjaar

Broederen, Deventer

  • zalig_nieuwjaar.jpg

Nieuwjaarsreceptie geloofsgemeenschap Broederen

Deze was op zaterdag 6 januari. Het was een gezellige en geanimeerde bijeenkomst met circa 50 aanwezigen. De muzikale omlijsting op de piano door Jurgen was een succes en sfeer- verhogend. De organisatie door Margaret Buijs was uitstekend. De hapjes en drankjes werden prima verzorgd door Louis Roland.
Gerard Heerius heeft nog iets verteld over het zeer succesvol verlopen kerstproject.
De enige dissonant was mijn fototoestel, dat op de beslissende momenten dienst weigerde. Sorry! - Ben.

Ben Schotgerrits, pastoraal coördinator Broederen sprak:

Dames en heren, welkom hier in het parochiecentrum van geloofscentrum Broederen.

Welkom namens uw drie coördinatoren. Ik spreek nu mede namens mijn twee collega’s: Marga Veenstra-Dijk en Hans Wichers Schreur. Hans heeft vandaag een familiefeest rond zijn moeder en laat zich daarom verontschuldigen. Zeer onverwacht kan ook Marga niet hier zijn, vanwege gezondheidsproblemen van haar moeder. U zult het nu dus met mij moeten doen.

Mensen rondom mij hebben me gezegd dat ik het dit maal kort moet houden. Ik doe mijn best. Ik kijk kort terug en vervolgens kort vooruit.

Het voorbije jaar:

Het hele jaar door vierden we hier samen op vrijdag- en zondagochtend, en maandelijks op zaterdagmiddag de Evensong. We vierden en vieren hier steeds samen ons geloof. Dat is onze core business.                                                                                       
Daarnaast was onze kerk gedurende een zeer groot deel van het jaar een stiltecentrum met veel bezoekers die een moment van rust en meditatie zochten en hier veelal vonden.

Enkele keren in dat jaar doorbraken we die stilte. Ik doel niet zo zeer op de prachtige expositie in de zomermaanden met kunstenares Anneke Kaai en onze eigen expositie over de restauratie van ons kerkgebouw. Nee ik doel bij voorbeeld op de zaterdagmiddag-concerten, het Mariaconcert begin mei, de open monumentendagen in september, die ook hier een succes waren en natuurlijk de uitbeelding van het kerstverhaal.

Daarmee kom ik onvermijdelijk op ons legioen aan vrijwilligers. Een van mijn stokpaardjes. U ziet hen rond en in de vieringen: misdienaars, acolieten, kosters, koor, lector, collectanten, welkomstgroep. Maar ook mensen buiten beeld: schoonmakers, onderhoudsploeg, zoutbezorgers, kerkbalanslopers. De kerkenwachten die het mogelijk maken op vrijdag en zaterdag open te zijn, en wat te denken van deze drie weken dagelijkse openstelling? De mensen van het secretariaat, de bloemenverzorgsters, de activiteitengroep, de creaclub en de koffiegroep. Onze parochiaanvoorgangers, tuinverzorgster, ledenadministratie.

Waarom zoveel gezegd over onze vrijwilligers? Omdat zij ons kapitaal vormen. Om als geloofscentrum/geloofsgemeenschap te kunnen bestaan/voortbestaan moeten we drie ballen tegelijk in de lucht houden:

1. we moeten kerkgangers hebben en houden, daar doen we het voor,
2. we moeten per saldo financieel bijdragen zodat de parochie ons kan handhaven,
3. we moeten voldoende vrijwilligers hebben.

Zonder vrijwilligers bestaan we niet meer. Dat moeten we ons heel goed realiseren. Dus dank aan hen allen!!!

Daarnaast, en ik noem hen met nadruk, dat hoeft voor hen niet zo nodig, maar ik doe het toch: de Maristen: Jan Hulshof, Tonny Verbraeken en Peter Westerman. Dank voor jullie vooral inspirerende inbreng.

Het nieuwe jaar 2018:                                                                                     

Wij, uw coördinatoren, zien het als onze opdracht er voortdurend naar te streven dat de Broederen de plek is waar iedere parochiaan in Deventer, voor zover hij/zij niet voor Schalkhaar heeft gekozen, zich thuis voelt. Samen een actieve en levendige geloofsgemeenschap vormen. Een echt ontmoetingscentrum te zijn voor de hele stad, voor iedereen de stadsparochie.

We gaan door met onze activiteiten met in dit nieuwe jaar veel aandacht voor het feit dat Lebuinus 1250 jaar geleden, ten tijde van de stichting van onze stad, hier aankwam om het christendom verkondigen.

 Met ons allen gaan we er weer tegenaan!! In hopelijk voor iedereen een goede gezondheid.

Zalig nieuwjaar!!