De maagd zal zwanger worden en een zoon baren ... Immanuel: God met ons

De engel in Matheus 1,23 en Jesaja 7,14b

Interview met Jan Zoomers, Ceciliakoor, oudste lid

Broederen, Deventer

  • jan_zomersportret.jpg

Caeciliakoor 100 jaar

Jan Zoomers (80): oudste koorlid

Van sopraan tot tenor

Al 70 jaar maakt Jan Zoomers, geboren in 1936,  deel uit van het Caeciliakoor! Eerst in het jongenskoor waar hij in 1944 als 8-jarige sopraan binnenkwam. En nu is hij, net als zijn vader destijds, een gewaardeerde tenor die nog wel eens een solo voor zijn rekening neemt.

Hij weet het nog als de dag van gisteren. Hoe hij in 1944 aan de hand van vader Harry Zoomers bij het in 1941 opgerichte jongenskoor begon. Onder leiding van dirigent Wim Kahmann repeteerden ze na schooltijd vier keer in de week in het Vincentius-gebouw aan de Papenstraat (het latere Iordenshuis).

Als de mis van Perosi werd gezongen, werden de solo’s gedaan door vader Harry (tenor) en zoon Jan (sopraan). Een mooie tijd die op 8 mei 1951 abrupt werd onderbroken toen dirigent Wim Kahmann plotseling overleed op de leeftijd van slechts 36 jaar! Jan van Stokkum volgde hem op. 

De enige onderbreking van zijn koorlidmaatschap was toen Jan in militaire dienst moest. In 1958 werd hij overgehaald om bij het mannenkoor te komen zingen, op het moment dat het dirigeerstokje werd overgenomen door Everhart Krukkert. Samen met deze nieuwe dirigent en een paar andere nieuwe zangers onderging Jan de toen nog gebruikelijke ontgroening (die later overigens werd afgeschaft).

Een jaar later trad ook Led Hilderink toe tot het mannenkoor. Zij zongen jarenlang samen als tenor. (Helaas moest Led vorig jaar stoppen vanwege een ernstige ziekte en overleed hij in maart jl. Jan mist hem zeer als maatje en als vriend).

Het was überhaupt een hecht koor met veel bekende katholieke Deventenaren uit de middenstand, o.a. de slager, de bakker, de schoenmaker en de melkboer.

In die tijd van het Rijke Roomse Leven had het koor een druk bezet programma. Iedere zondagavond Lof, alsook elke doordeweekse avond in de maanden mei en oktober. Om enige dwang uit te oefenen om zangers voor deze diensten te krijgen was een BOETE-SYSTEEM* bedacht (zie overzicht onderaan). Zo werd tevens de kas gespekt t.b.v. de jaarlijkse 3-daagse koorreis.

Als jongste koorlid heeft Jan vaak alleen met Krukkert zo’n Lof verzorgd om zo zijn contributie laag te houden! Jan heeft veel leuke herinneringen aan die tripjes door binnen- en buitenland. Natuurlijk werd er onderweg veel gezongen en klonk in de bus steevast, op de melodie van het Engelse volkslied: het BRESHAMERS LEVERWORST-LIED (gemaakt voor slager Breshamer, zelf ook koorlid) uit de goed gesmeerde kelen. Jan kan het nog steeds met veel plezier zingen! 

Everhart Krukkert was de man die het repertoire met mooie klassieke missen uitbreidde, alsmede met een zelf gecomponeerde mis. Die stukken waren voor de nestor van het Caecilia-koor altijd het fijnst om te zingen. Ook toen het jongenskoor in de roerige jaren zestig werd opgeheven en er in 1966 dames toetraden.

Van 1993 tot 1998 was de leiding van het koor in handen van Frans Haagen en in 1998 volgde Ton Zwartkruis hem als organist op, die als dirigent Jan Achterkamp meenam. Aangezien de laatste in 2008 om gezondheidsredenen moest stoppen doet Ton sindsdien de duobaan alleen en dat bevalt Zoomers  prima. Geen wonder dat hij zich, ook na 70 jaar, nog zeer op zijn gemak voelt bij het Caecilia-koor. En zolang ook zijn solo in de Mis nr. 5 van F.Albrecht nog prachtig klinkt, zingt Jan dan ook met plezier zijn partij mee. Als zijn stem hem niet in de steek laat, hoopt hij nog vele jaren als tenor te kunnen blijven.

*BOETE-BEPALINGEN R.K. Kerkkoor Parochie H.Lebuïnus Deventer:

- Hoogmissen op Zon- en 1e kl. Feestdagen, BOETE:bij verzuim 25 cent; bij te laat komen 10 cent

-Alle andere gezongen missen, BOETE: bij verzuim 10 cent; bij te laat komen 5 cent

-Plechtige Loven, BOETE: bij verzuim 15 cent; bij te laat komen 5 cent

-Gewone Loven, BOETE: bij verzuim 5 cent

-Repetities en gewone vergaderingen, BOETE: bij verzuim 50 cent; bij te laat komen 1 kwartier t/m half uur 5 cent, na half uur 10 cent

-Jaarvergaderingen, BOETE: bij verzuim 1 gulden; bij te laat komen 1e half uur 15 cent, na half uur 25 cent

Marijke van der Steen