De maagd zal zwanger worden en een zoon baren ... Immanuel: God met ons

De engel in Matheus 1,23 en Jesaja 7,14b

Preken

Preekgedachten zondag 29 A 22 oktober Lettele en Broederen

Beste mensen, zr en br in Christus,

Wat kost een liter melk?         

Inderdaad afhankelijk van waar je het koopt en welke kwaliteit..  Maar eigenlijk gaat de vraag verder

Antwoorden zullen nogal afhangen van wie er mee te maken heeft..  de Boer, de melkfabriek, de tussenhandelaar en de winkel en de consument..

Strikvraag?  Een beetje..  zoals u weet ben ik nogal bezig met de encycliek Laudato Si, de oproep van de paus om de gezamenlijke zorg voor ons huis, de wereld.  Ons denken is erg bepaald door de economie. Door de vraag hoe we het goedkoopst kunnen hebben… De encycliek maakt me gevoelig andere kosten die wel meespelen maar die we niet meerekenen.  Grof gezegd: voor de uitbuiting die ook plaats vindt. 

Evangelie vandaag: Jezus krijgt een strikvraag…  ben je een collaborateur met de Romeinen, omdat je ook belasting betaalt?  Of ben je een nationalist – en misschien wel verzetsstrijder- omdat je geen belasting betaalt? Jezus leent van iemand een muntstuk..  hij heeft dus zelf geen geld, maar gaat de vraag niet uit de weg. Hij weet donders goed dat je – levend en wonend in Israël -niet om de Keizer heen komt.  Maar hij neemt de kans waar om op iets anders te wijzen.  Is ieder mens geen afdruk van God? Zijn wij als levende mensen niet allemaal geschapen naar zijn beeld en tot zijn gelijkenis? De rabbijnen vóór hem, hadden de vergelijking met de munt al gemaakt. Geef aan de keizer wat van de keizer is, geef aan God wat van God is….  Probeer niet uit-sluitend te denken, maar in-sluitend. Probeer de dingen en de gebeurtenissen  niet alleen of- of  te verstaan, maar in termen van en – en .

Dat vinden we lastig..  althans ik vond het vroeger heel lastig. Ik ging voor het echte en ware.. dat kon toch maar op één manier. Pas later liet ik toe dat er vele wegen naar Rome leiden.  Wij als gelovigen hebben het niet altijd bij het rechte eind..  In zijn inleiding op de encycliek zegt de paus oa. : “we zijn opgegroeid met de gedachte dat wij eigenaars en heersers zijn over de natuur en de wereld; maar het geweld dat in het hart aanwezig is, komt ook aan het licht door de ziekte symptomen van de bodem, het water, de lucht en de levende wezens..”  Onze economie, ons economisch denken richt erg veel schade aan, naast de welvaart die ze brengt….

1e lezing:  ook voorbeeld van en  - en  denken.  God is groter dan we denken…  de verlossing van israël uit ballingschap wordt mogelijk gemaakt door iemand die God niet bij name kent , maar blijkbaar wel Gods heilshandelen mogelijk maakt.  Herkennen wij in onze tijd onze bondgenoten als het gaat over een wereld waar geluk en welzijn voor iedereen mogelijk gemaakt kan worden? Vredesbeweging  Pax?  Naast de vastenactie ook de stichting Vluchteling? En als het gaat over het milieu,  organisaties als  natuur en milieu? En het wereld Natuurfonds? En de wereldwijde beweging van ‘the Laudato Si pledge’  een beweging die nav de oproep van de paus 3 dingen vraagt: 1: te bidden voor en met de Schepping, 2 sober te leven  3 op te komen voor het milieu.  En verder zijn er zoveel welwillende actie- en denkgroepen die het welzijn van dieren en mensen voor ogen hebben…

Wat kost een pak melk?  Naast de vergoeding die we geven aan boeren en handelaars opdat ook zij kunnen leven en rondkomen, is het natuurlijk de grond die een bepaalde prijs betaalt door de verzadiging van fosfaten en meststoffen, is het lucht die verzadigd raakt van brandstoffen en afvalstoffen van ons vervoer, is het de natuur die aangetast wordt door overmate van kap ter wille van papier, zijn het de oceanen die bedekt worden met een laag plastic als restant van wat we weggooien… 

Heb ik een antwoord op de problemen? Nee… Ben ik een doem denker?  Hopelijk niet, want net als de paus geloof ik ook in de veerkracht van ons mensen, gods eigen schepselen, en van de natuur.  Maar ik ben een pleitbezorger van het en – en denken.  Geef de economie wat van de economie is, maar geef vooral ook aan God wat van God is…  zijn eigen schepping.

L.Geurts, past. W. H.Lebuinusparochie