De maagd zal zwanger worden en een zoon baren ... Immanuel: God met ons

De engel in Matheus 1,23 en Jesaja 7,14b

Titus Brandsma Ereburger van de gemeente Oss

  • 2015-11-06_tb_oss_2-sel-350p.jpg

Op vrijdag 6 november 2015 is de zalige pater Titus Brandsma (Karmeliet) in Oss plechtig benoemd tot ereburger van de gemeente Oss.

Titus Brandsma heeft het grootste deel van zijn leven in Oss doorgebracht: als student, als hoofdredacteur van de krant, als verdediger van het recht op vrije meningsuiting, juist in tijden dat die door de nazi’s sterk onder druk stond. Maar ook als groot voorvechter van goed onderwijs.

Titus Brandsma heeft het grootste deel van zijn leven in Oss doorgebracht: als student, als hoofdredacteur van de krant, als verdediger van het recht op vrije meningsuiting, juist in tijden dat die door de nazi’s sterk onder druk stond. Maar ook als groot voorvechter van goed onderwijs. Hij stond aan de basis van wat nu de ook hier bekende Carmelcolleges zijn: in Deventer wat nu het Etty Hillesum  is en voorheen het Geert Groote College.

In een symposium is door diverse sprekers de bijzondere geestelijke kracht van zo’n fysiek zwakke man benadrukt. Emeritus hoogleraar Hemels, pater Falco Thuis, maar vooral ook de generale overste van de Karmelieten gaven indrukwekkende voorbeelden van hoe de kracht van Titus overal in de wereld nog steeds tot uiting komt. Wereldwijd wordt Titus gekend en herdacht.  Radiozenders, bibliotheken maar vooral ook scholen hebben zijn naam gekozen.
Titus wordt terecht geroemd als een moderne “heilige” van deze tijd:  zeer betrokken op mensen, vooral de zwakkeren,  een man die stond voor belangrijke waarden als vrijheid, broederschap, een man met cultuur, spiritualiteit en sociale bewogenheid; een man van de dialoog en oecumenische gesteldheid.

De waarden van Titus Brandsma kunnen we onmiddellijk tot de onze maken in de huidige tijd.  Grote maatschappelijke thema’s als de vluchtelingenstroom zou hij met respect benaderen en hij zou in alle eenvoud luisteren naar de verhalen van zovele ontheemden.

In het Titus BrandsmaHuis vinden we door dit grootse eerbetoon aan Titus Brandsma nieuwe inspiratie waaruit de gehele Lebuinusparochie kan putten.

Bekijk de oorkonde: Oorkonde.jpg.

Lees het besluit: Besluit van de Gemeente Oss.jpg