De maagd zal zwanger worden en een zoon baren ... Immanuel: God met ons

De engel in Matheus 1,23 en Jesaja 7,14b

Rada Sukkar, noodhulp in Irak

Rada Sukkar (53) groeide op in de Iraakse hoofdstad Bagdad en woont sinds 1990 met haar man Erik in deventer. Nu werkt en woont ze voor een halfjaar in haar geboorteland om namens de christelijke hulporganisatie Dorcas noodhulp te bieden.

Door naar Irak te gaan, wat nu een oorlogsgebied is, nam ze een risico. Maar het raakte haar wat de mensen daar meemaken. In november 2014 besloot ze daarom namens de organisatie Dorcas noodhulp te bieden. 5 Weken is ze daar en 1 week is ze bij haar gezin in Deventer.

Rada werkt in de provincie Duhok, waar ze als country director leiding geeft aan een kantoor van Dorcas, waar ruim tien mensen werken. Van daaruit regelt ze hulp onder andere in de vorm van onderdak dekens matrassen, brandstof en kachels. Omdat de nood daar het hoogst is, stikt het in Duhok van de hulporganisaties. In augustus en september kwamen 700.000 mensen die hulp nodig hadden, vooral yezidi's, aanhangers van een oude Koerdische volksreligie, die door Isis vervolgd worden, en christenen. Voor dit project in duhok heeft dorcas een budget van twee miljoen euro maar het geld raakt op. Hiermee kunnen we ongeveer een halfjaar noodhulp bieden.

Haar motivatie haalt Rada uit haar geloof in God. Ze is opgegroeid in de Syrisch-Katholieke Kerk in Bagdad en nu met haar gezin aangesloten bij de Heilige Lebuinusparochie in deventer. Zij hebben het geloof van de liefde. "Als medemensen oneerlijk worden behandeld, moet je voor ze opkomen. Het is niet eerlijk dat je om je geloof uit je huis wordt getrapt. Liefde is een plicht van iedere christen. De vraag is hoever je gaat om anderen te helpen. Heb je de zin de tijd en de energie? Voor mij was de tijd rijp om daar aan de slag te gaan. Dat ik nu in staat ben dit te doen be schouw ik als een voorrecht."

Rada haar eigen familie is niet meer in Irak. Kerkgebouw en begraafplaats zijn vernietigd. De situatie nu staat in schril contrast met hoe het was in haar jeugd: het mooiste land van de wereld.

Het artikel is 7 maart 2015 gepubliceerd in het Nederlands Dagblad. U kunt het hele artikel lezen op de website http://www.nd.nl (betaalde pagina).