De maagd zal zwanger worden en een zoon baren ... Immanuel: God met ons

De engel in Matheus 1,23 en Jesaja 7,14b

Dit verslag is ook te lezen in het septembernummer van 't Zout.
Lees hier de bisdom-reisverslagen

Zalig zijn de barmhartigen, want hun zal barmhartigheid geschieden’ (Mt. 5, 7)

Paus Franciscus heeft voor de Wereldjongerendagen bovenstaand thema uitgekozen.
Dit thema is extra belangrijk vandaag de dag, waar we leven in een hectische samenleving waarin ieder op zoek is naar eigen succes. Tijdens deze reis zullen we onze dagelijkse sleur verlaten en stilstaan bij de ander in plaats van onszelf.

Binnen het thema van barmhartigheid zullen drie belangrijke pijlers uitgelicht worden.
De eerste is zien en bewogen worden.
Wij dagen je uit om jezelf open te stellen en te kijken waar een ander of een bepaalde omgeving jou nodig heeft. Waar kan jij van waarde zijn?
De tweede belangrijke pijler is solidariteit en menswaardigheid.
We staan stil bij de zorg voor de zwakkeren in de samenleving omdat ieder mens, net als jij, recht heeft op een menswaardig bestaan.
Tot slot is er de laatste maar zeker niet minst belangrijke pijler: barmhartigheid ondervinden.
In de barmhartigheid naar een ander toe vinden wij zelf ook barmhartigheid, namelijk de ontmoeting met Jezus.
Tijdens de WJD zullen wij deelgenoot zijn van datgene wat paus Franciscus uitstraalt. Samen gaan we op reis om Jezus te ontmoeten en ons te verdiepen in het geloof.

De Wereldjongerendagen komen steeds dichterbij!

De Wereldjongerendagen (WJD) in Krakau komen steeds dichterbij en het WJD-kernteam van het Aartsbisdom Utrecht is al een poos druk bezig met de voorbereidingen. Het kernteam in september 2015 : “We hopen met 200 jongeren (inclusief begeleiders) naar Krakau te gaan. De planning is dat we op zondag 17 juli 2016 met bussen naar het bisdom Opole vertrekken om hier deel te nemen aan het WJD-voorprogramma. We gaan naar dit bisdom omdat pastoor Joachim Skiba, die in ons aartsbisdom werkzaam is, hier vandaan komt en er goede contacten heeft.”

Organisatie en programma

Er worden vanuit Nederland verschillende reizen naar de Wereldjongerendagen georganiseerd. De info op deze site gaat over de reis van het Aartsbisdom Utrecht , van 17 juli tot 2 augustus. De kern van iedere reis is hetzelfde: van 25 juli t/m 1 augustus neem je deel aan de WJD in Krakau. Drie ochtenden is er een Nederlandstalig programma. In de middagen en avonden neem je deel aan het jongerenfestival met muziek, theater, discussie en nog veel meer - verspreid over talloze locaties in de stad. Traditionele hoogtepunten zijn de verwelkoming van de paus op donderdag, op zaterdagavond de grote AVONDWAKE onder de sterrenhemel van Krakau, en op zondag een indrukwekkende slotviering.

Ontmoet Papa Wojtyla
Ga jij ook mee naar de Wereldjongeren - dagen in Polen? De WJD-reis van het Aartsbisdom Utrecht heet ‘Ontmoet Papa Wojtyla’.

Utrechtse jongeren die eerder naar de WJD zijn geweest, weten dat deze bijzondere ervaring een leven lang meegaat: ze verdiepen zich in hun geloof, smeden diepe vriendschappen en maken er samen met miljoenen andere jongeren en de paus een waar geloofsfeest van. Polen is het geboorteland van de heilige paus Johannes Paulus II. De Polen noemen hem liefkozend ‘Papa Wojtyla’, deze vaderlijke paus die ook de ‘vader van de WJD’ is. Tijdens de WJD-reis van het Aartsbisdom Utrecht treden we in zijn voetsporen: zo bezoeken we onder meer zijn geboortehuis in Wadowice, zijn parochie en een museum dat aan hem gewijd is. De reis Gedurende deze reis willen we ontdekken wat het geloof voor de Poolse bevolking betekent en hoe de Polen hun geloof in het dagelijks leven vormgeven. We ontmoeten de lokale bevolking, bezoeken culturele bezienswaardigheden en ontmoeten bijzondere mensen met bijzondere verhalen. Natuurlijk brengen we ook een bezoek aan het indrukwekkende Ausch - witz en is er vervolgens volop ruimte om onze ervaringen hierover te delen. In het bisdom Opole verblijven we enkele dagen bij gastgezinnen. Daar vindt ook het voorprogramma plaats. Dit bestaat onder meer uit een bedevaartstocht, een con - cert, een familiedag met de gastgezinnen, veel ontmoetingen, geloofsverdieping en gezelligheid, zoals een gezamenlijk kamp - vuur met Poolse katholieke jongeren. Er is eveneens tijd ingeruimd voor diaconale acties bij de gemeenschap in Opole. Want geloven betekent óók de handen uit de mouwen steken. Ieder land heeft zijn heilige plaatsen. In Polen bezoeken we de Zwarte Madonna van Czestochowa, de meest vereerde icoon van de katholieke gelovigen daar. Deze Maria-bedevaart - plaats nodigt ons uit om tot bezinning te komen. Ook dat is een onmisbaar element van deze bijzondere WJD-reis. Na het voorprogramma sluiten we ons als groep aan bij het hoofdprogramma in Krakau, waar paus Franciscus ook zal zijn.

En wat mag dat kosten?
De WJD-reis van het Aartsbisdom Utrecht kost € 750. Dit bedrag is all-in: vervoer, maaltijden en overnachtingen. Voor de jongeren uit het Aartsbisdom Utrecht is er een speciale kortings regeling. Zij betalen € 650. Deze korting wordt mogelijk gemaakt door de vicariaten van het Aartsbisdom Utrecht. Vraag hiernaar bij je parochie.

Inschrijven
De uiterste inschrijfdatum is 1 juni.
Tot die datum is plaatsing gegarandeerd, daarna alleen bij voldoende plek in de bus

bron: flyer programma WJD-reis Aartsbisdom Utrecht. klik hier voor  de flyer :

Overzicht Reisprogramma

17 juli        Vertrek vanuit Nederland
19 juli        Wadowice & Auswitsch
20 juli        Czestochowa

21-24 juli   programma in Opole met o.a.
                  gastgezinnen, bedevaartstocht, cultuurdag, werken van barmhartigheid
                  en nog veel meer

25 juli        op naar Krakau
26-31 juli
  WJD-programma in Krakau
01 aug.      vertrek naar Nederland
02 aug.      Thuiskomst

Voorbereidingsweekend 24 - 26 juni 2016

Nadere informatie volgt.
De informatie die op Palmzondag tijdens de 'Wereldjongerendag' (palmzondag 20 maart jl.) van JongAartsbisdom werd gegeven kun je hier lezen:
20 mrt 2016: terugblik Palmzondag

Meer informatie vanuit ons bisdom : klik hier.
www.jongaartsbisdom.nl en www.facebook.com/passion.aartsbisdom

Of neem contact op met jongerenwerkers Amanda Praseres en Samuel Luz:
Aartsbisdom Utrecht, Maliebaan 40, 3581 CR Utrecht,
tel: 06 48459598 (Amanda)
tel: 06 28448875 (Samuel),
e-mail: jongerenpastoraat@aartsbisdom.nl
Bij hen - of via je eigen jongerenpastor Clazien Broekhoff - kun je je ook aanmelden voor deze reis.