De maagd zal zwanger worden en een zoon baren ... Immanuel: God met ons

De engel in Matheus 1,23 en Jesaja 7,14b

Jubileumjaar Radboudkapel 2011

Op deze pagina willen wij u op de hoogte houden van de plannen, voorbereidingen en uitvoeringen van ons jubileumjaar 2011 (50 jaar Radboud).

Januari 2011: Opening jubileumjaar
Zondag 30 januari was het eindelijk zo ver. Na een lange periode van voorbereiding werd het 50e jaar van het bestaan van de Radboudkapel feestelijk geopend.
Dat begon al bij de entree. Onze buurman de firma Ten Kate had samen met Bernard Brugman de toegang feestelijk ingericht. En als je de kerk binnenkwam werd deze prachtige versiering voortgezet. Je kwam dus al in een feestelijke stemming binnen.
Het koor St. Cecilia had voor deze gelegenheid de Jorismis van Herman Finkers ingestudeerd. Onder leiding van dirigent Teus de Mik en organist Frank Delnoy werd hiervan een prachtige uitvoering gegeven. Het koor stond als een huis!!
Gelukkig waren er veel mensen gekomen om met ons het jubileum te vieren. De kerk zat "lekker" vol en er was grote aandacht en betrokkenheid tijdens de viering. Pastoor Skiba en lector Kees Revenberg gingen in deze viering voor, die geopend werd door de voorzitter van de locatieraad Annet te Riele. In haar woordje benadrukte ze, dat Radboudkerk meer is dan alleen de Radboudkapel: een geloofsgemeenschap van betrokken mensen.
Op het eind van de viering ging er - tot verrassing van de pastoor - nog een bloemetje naar hem toe, omdat hij morgen (31 januari) jarig is en 51 wordt.
Na afloop van de dienst was er gelegenheid om koffie te drinken met een krentenwegge in afwachting van de opening van de tentoonstelling. Gelukkig bleven veel mensen daarop wachten en dat was ook wel terecht, want bij de opening werd de oplossing van het geheim van de Deventer sarcofaag onthuld. In een film werd getoond hoe de broeders van de orde van Radbodius het gebeente uit de grote kerk in Deventer roofden en - onder luid applaus - tenslotte "live" de kerk indroegen. Een erg geslaagde opening van ons jubileumjaar, waar we met een goed gevoel op terug kunnen kijken en nu weer vooruitzien naar de volgende activiteit.

Februari 2011: OPA avond
Zaterdagavond stond de tweede jubileumactiviteit op het programma. Een feestavond met het Radboudcabaret en een gezellige avond in het cafe Old Tivoli.
Voordat het feestgedruis losbarstte was er nog een viering om 19.00 uur. Traditiegetrouw was daarna de koffie. Deze pauze werd door de cabaretgroep gebruikt om het priesterkoor om te toveren in een toneel en om 20.15 uur kon de voorstelling beginnen. De groep van 8 mensen bracht een voorstelling met als thema "En God sprak..." Een verhaal over het ontstaan van de Radboudkapel aan de hand van een oerknal, het scheppingsverhaal en het "werkelijke" verhaal van de Deventer dubbelstad. Daarnaast werd de kennis van de preekstijl van verschillende voorgangers in de Radboudkapel getest en werd er commentaar geleverd op de dingen die de Radboud in haar ontstaans en recente geschiedenis tegenkwam. Het geheel werd afgewisseld met liederen, die - dankzij de beamer - voor een gedeelte ook door het publiek meegezongen konden worden
Daarna gingen we gezamenlijk naar de buren: cafe Old Tivoli (kerk en kroeg gaan toch altijd goed samen) om daar met elkaar een gezellige avond te houden. Die avond werd nog verder opgevrolijkt door een optreden van een verrassend mannenkoor (de heren collectanten), een heuse jager die uit de doeken deed hoe de jacht nu in elkaar zat (Wim Roelvink) en Hannes van der Pletze (als ik het goed schrijf tenminste), die op zijn eigen wijze de mensen aan het lachen kreeg. En natuurlijk was er de verloting (wat een prijzen hebben ze bij elkaar gehaald!!) Een heel geslaagde avond waar we met een goed gevoel naar terug kunnen kijken met veel dank voor een perfecte organisatie van Betsy Oosterwegel, Lucy Hekkert en Jan Hoppen. De foto's staan in het fotoalbum.

Mei 2011: Kindermiddag met Up4Us
Op zaterdag 21 mei kwam het Oegandese kinderkoor Up4us naar de Radboudkerk. Daar werden muziek en dansworkshops voor kinderen georganiseerd en om 7 uur volgde de eucharistieviering met het grote kinderkoor.
Onder een stralende zon en mooie temperaturen werden tussen zes en zeven uur door het koor workshops gegeven met djembe en dans. Er waren ook kraampjes waar sieraden en muziekinstrumenten konden worden gekocht.
Tegen 7 uur in een volle kerk werd de viering gestart waar het koor op hun manier een muzikale bijdrage leverde. De blijheid van de kinderen, hun manier van zingen en hun bewegingen daarbij zorgden voor een feestelijke sfeer en veel enthousiasme. Sylvia Korten vertelde in de overweging wat Up4us en de werkzaamheden in Oeganda met de basisschool en nu ook het voortgezet onderwijs. Er waren prachtige momenten in de viering, die een mooie afsluiting was van een geweldige middag. In het fotoalbum staat een fotoverslag van deze middag.

November 2011: concert in terugblik
Een volle kerk, sfeervolle verlichting, een geconcentreerd koor, een goede band, enthousiaste presentatoren en leuke foto's en filmpjes. Allemaal ingrediënten voor een concert in terugblik
Na keihard werken door de heren van de techniek kon de Radboudkerk op 4 november om half acht zijn deuren openen. Zo'n 160 mensen stroomden de kerk binnen om te kijken en te luisteren naar het concert in terugblik. Het projectkoor was zes keer bij elkaar geweest om de liederen van de verschillende muzikale projecten in te studeren. Het werd - zoals de presentatoren Henry en Annet al aangaven - een feest der herkenning.
Oude beelden en foto's sierden de muziek op. Het koor was geconcentreerd en samen met verschillende solisten, brachten zij de muziek uit Jesus Christ Superstar, Worpstock, De 10 Geboden, Missa Luba, Sister Act en nog andere projecten weer tot leven. Twee keer werd de zang onderbroken voor een kenniskwis met het publiek, waarbij feiten en uitspraken gevraagd werden. Bernard Brugman (voor de pauze) en Kitty Achtereekte (na de pauze) waren daarbij de winnaars.
Het concert duurde ruim twee uur, maar gezien de enthousiaste reacties van het publiek, was dat echt niet te lang. Een geweldig leuke avond zowel voor de deelnemers als de toehoorders.

Januari 2012: Alles is liefde (slotviering)
Een jaar lang heeft het koor Radians aan deze themaviering gewerkt. Op 28 januari had de Radboud de eer van de première. Een volle kerk, een prima zingend koor en mooie teksten en symbolen zorgden voor een sfeervolle viering, waarmee het jubileumjaar van de Radboud werd gesloten.
Met liederen van o.m. John Denver, Krezip en Blof, met gedichten, bijbelteksten en persoonlijke overwegingen werd een mooi totaalbeeld geschapen ondersteund met het grote liefdessymbool, waar de verschillende onderdelen symbolisch op werden geplaatst: de liefde tussen jou en je partner, ouderliefde, vergeving, delen en de goddelijke liefde.

Nieuwsbrieven
In de loop van het jubileumjaar zijn een vijftal nieuwsbrieven verspreid. Hieronder vindt u ze allemaal nog eens op een rijtje.
Voor de eerste jubileumbrief klikt u hier
Voor de tweede jubileumbrief klikt u hier
Voor de derde jubileumbrief klikt u hier
Voor de vierde jubileumbrief klikt u hier
Voor de vijfde jubileumbrief klikt u hier

En wilt u het evaluatieverslag van het jubileumjaar lezen zoals dat door de jubileumcommissie is opgemaakt en verstuurd naar het parochiebestuur en de locatieraad, dan klikt u hier