De maagd zal zwanger worden en een zoon baren ... Immanuel: God met ons

De engel in Matheus 1,23 en Jesaja 7,14b

Trouwen

“Ja, ik wil”… met deze eenvoudige woorden in de kerk wordt het sacrament van het huwelijk voltrokken. Zoals mijn eerste pastoor zei: “eigenlijk spreken een man en een vrouw dat voor de derde keer uit naar elkaar. De tweede keer was in het gemeentehuis, een belangrijke gebeurtenis omdat ze daarmee de rechten en plichten vanuit en naar de samenleving op zich nemen. Maar die eerste keer - vaak in het verborgene - was het belangrijkste omdat ze toen uit vrije wil zich naar elkaar keerden.”

In liefde voor elkaar laten man en vrouw zien dat God onder ons aanwezig en werkzaam is. Het beeld wordt ook gebruikt om de verbondenheid tussen Christus en zijn kerk te laten zien. Als gelovigen sta je in de gemeenschap, draag je je steentje bij, maar word je ook gedragen door de gemeenschap.

Het bijzondere van het sacrament van het huwelijk is dat de huwenden het sacrament aan elkaar toedienen. De pastoor (vertegenwoordiger van de gemeenschap) of zijn gedelegeerde staat er ‘slechts’ bij als getuige. Hij mag daarna de zegen uitspreken, waarin de heilige Geest wordt aangeroepen om hen te sterken in hun verbond en om de liefde van Christus ook door hun huwelijk te laten stromen. Het ja-woord wordt bevestigd in de huwelijksdaad, de seksuele vereniging.

Sinds Vaticanum II legt de kerk de nadruk op de gelijkwaardigheid van de partners in het huwelijk. De Catechismus van de Katholieke Kerk verwoordt dat aldus: “Het huwelijksverbond, waardoor man en vrouw met elkaar een algehele levensgemeenschap vormen die uit haar natuurlijke aard gericht is op het welzijn van de echtgenoten en op het voortbrengen en opvoeden van de kinderen, is door Christus tussen gedoopten verheven tot de waardigheid van een sacrament.” (1601)

Een levensgemeenschap vormen… verstaan wat trouw betekent…. de godsdienstige kant van een huwelijk herkennen en durven beleven…. de consequenties van het ‘ja, ik wil’ doorzien… dat alles vraagt voorbereiding en bezinning. Die wordt in onze parochie dan ook graag gegeven door een gelukkig echtpaar.

Voorbereiding

Bij een kerkelijk huwelijk belooft een echtpaar aan elkaar en tegenover God dat ze elkaar een leven lang trouw zullen blijven. Dat is een grote belofte, waarover mensen goed nadenken. Wie wil trouwen in de kerk, doet dat niet alleen voor ‘het plaatje’.

Een kerkelijk huwelijk brengt veel geregel met zich mee. U kunt om te beginnen contact opnemen met het secretariaat van de kerk waar u van plan bent te gaan trouwen. Doet u dat zo ruim mogelijk van tevoren. Liefst zo’n negen maanden voor de geplande huwelijksdatum. Vanuit het pastoraal team wordt er dan contact met u opgenomen over eventuele bijzonderheden en wensen ten aanzien van de huwelijksviering. Via het secretariaat waar u het huwelijk hebt opgegeven krijgt u een bevestiging en bericht over de voorganger. Met deze priester of diaken die in de huwelijksliturgie voorgaat hebt u vervolgens een kennismakingsgesprek.

De voorbereiding op het huwelijk verloopt gezamenlijk. Tijdens de voorbereiding zijn er vier tot zes stellen die enkele avonden bij elkaar komen. In deze voorbereidingsgesprekken is er een uitwisseling over de waarde van het huwelijk, het geloof, de rol van de kerk en andere geloofs- en levensvragen.

Trouwen in de Lebuinus Parochie kan op doordeweekse dagen en op zaterdagochtend. Vanaf zaterdag 13.00 uur worden er in het weekend geen huwelijken voltrokken.

Het wanneer en hoe

Veel aanstaande echtparen weten ruim te voren wanneer zij trouwen. Restaurants, de trouwlocatie etc. worden een jaar te voren gereserveerd. Trouwen in de kerk vraagt om een dubbele voorbereiding en zorg.

A) De locatie en de voorganger moeten besproken worden. Een kerkelijk huwelijk wordt alleen op die plaatsen gesloten waar de kerkelijke gemeenschap regelmatig samen komt om eucharistie te vieren. (dus niet in het stadhuis of andere aangewezen trouwlocatie of zomaar een mooie romantische plek- meestal wel in een kerk). Meld je persoonlijk aan bij het centrale secretariaat van de H. Lebuinusparochie (Kerkstraat 1, 7412 XM Deventer 0570-609040 di t/m do 9.00-16.00 uur of info@heiligelebuinus.nl). Via het overleg in het pastoraal team wordt de voorganger vastgelegd. (wensen blijven mogelijk)

B) Trouwen is ook stil staan bij je relatie, bij wie je samen bent geworden, bij wie je afzonderlijk bent, bij het perspectief van God die jullie de liefde schenkt. De parochie kent een voorbereiding van 3 bijeenkomsten waarin je samen stil staat bij je relatie met elkaar. Meestal vindt de voorbereiding plaats met 2 of 3 stellen olv een echtpaar. Binnen 3 weken na de opgave bij het secretariaat word je benaderd voor een concrete afspraak.

In het filmpje hieronder wordt de kijker de vraag gesteld waarom je voor de Kerk zou willen trouwen. 

Huwelijksliturgie

Daarnaast is er nog contact met de pastor die voorgaat in de huwelijksviering over de liturgie. De bruidsparen kunnen met de hieronder te downloaden teksten in samenwerking met de voorganger hun eigen huwelijksliturgieboekje samenstellen en maken.