De maagd zal zwanger worden en een zoon baren ... Immanuel: God met ons

De engel in Matheus 1,23 en Jesaja 7,14b

MYSTERIUM - Concert van Kamerkoor De Hoventoon

  • dsc_6020.jpeg

Kamerkoor De Hoventoon geeft op zondagmiddag 22 november a.s. haar najaarsconcert, getiteld ‘Mysterium’, om 15:30 uur in de Synagoge Golstraat, Deventer.

Het thema ‘Mysterium’ is organisch gegroeid. Er was bij dirigent en koor een grote wens om enkele stukken met de titel ‘O Magnum Mysterium’ uit te voeren. Deze Latijnse tekst verhaalt over het mysterie van de goddelijke geboorte te midden van dieren en herders. Zo staan nu op het programma de ‘mysteries’ van de componisten Tomas Luis de Vittoria, Morten Lauridsen, en de jonge Noorse componist Ola Gjeiljo. Het gaat om diep spirituele en mystieke muziek en tekst.  Dirigent Katalin Szabo bracht enkele  Hongaarse en Scandinavische stukken in. Ook de uit te voeren werken van Zoltan Kodaly, Emil Petrovics, William Stenhammar en Knut Nystedt hebben een mystiek die van alle tijden is. Het programma wordt gecompleteerd met enkele poetische werken van Saint-Saens.

Teksten en muziek van ‘Mysterium’ geven - zeker in een zich nu ontvouwend najaar met zijn contemplatieve sfeer - stof tot nadenken. Een intense religieuze ervaring of - iets  meer aards – genieten van de kleurrijke herfst met zijn geuren van vergankelijkheid en inkeer, of de melancholie van verlangen naar  een kus …. Er is voor elk wat wils in dit concert.

Kamerkoor De Hoventoon is een gemengd koor met ongeveer 25 leden, dat ruim 25 jaar geleden is gestart in een huiskamer op De Hoven. Inmiddels is het koor uitgebreid met leden uit andere wijken van en dorpen rond Deventer. De Hoventoon zingt a capella-muziek uit alle landen en tijden, zowel profaan als religieus. Dirigent is Katalin Szabo uit Arnhem.

Het koor wordt op 22 november bijgestaan door cellist Renske Béguin.

Locatie: Deventer Synagoge, Golstraat Deventer
Tijd: 15:30 uur
Toegang: 12,50 aan de synagoge, 11,- in de voorverkoop. Vrienden 2 voor de prijs van 1.