De maagd zal zwanger worden en een zoon baren ... Immanuel: God met ons

De engel in Matheus 1,23 en Jesaja 7,14b

Oproep aan medeparochianen de Heilige Lebuinusparochie

  • oproep.1.jpg

De coördinatoren van alle 5 geloofscentra van de Heilige Lebuinusparochie vragen uw aandacht voor het volgende:

Zoals u weet hebben het parochiebestuur en het pastoraal team het vorig jaar geconstateerd dat de H. Lebuinusparochie bij ongewijzigd beleid binnen enkele jaren zou afstevenen op een faillissement en daarmee geheel van de kaart zou verdwijnen. Daarom heeft het bestuur na grondig onderzoek en intensief overleg met pijn in het hart moeten besluiten tot een ingrijpende reorganisatie teneinde de parochie in afgeslankte vorm levensvatbaar te houden. Een van de belangrijke gevolgen was dat besloten moest worden tot het opheffen van een aantal locaties en het sluiten van kerkgebouwen. We realiseren ons dat dat velen veel verdriet en pijn heeft gedaan. We vinden dat het bestuur en het pastoraal team naar eer en geweten en zeer transparant hebben gehandeld en hier maximaal over hebben gecommuniceerd met alle betrokkenen.

Bij het sluiten van kerkgebouwen (door het parochiebestuur) hoort ook het onttrekken van die gebouwen aan de Goddelijke eredienst. Dat laatste doet de bisschop via een decreet. Tegen zo’n decreet kan dan bezwaar worden aangetekend.

Onlangs heeft de bisschop 4 bezwaarschriften ontvangen tegen het door hem uitgevaardigde decreet om de Maria Koninginkerk aan de Goddelijke eredienst te onttrekken. Daarvan werden twee bezwaarschriften niet ontvankelijk verklaard wegens te late indiening, één bezwaarschrift werd alsnog door de indiener teruggenomen en één bezwaarschrift werd door de bisschop met uitgebreide motivatie afgewezen.

De indiener van  dat laatste bezwaarschrift is inmiddels namens de zogenaamde werkgroep “Werkgroep behoud Maria Koninginkerk” in beroep gegaan bij het Vaticaan in Rome. Dat is zijn recht. Mét de bisschopstaf is het parochiebestuur, het pastoraal team en zijn wij als coördinatoren van alle geloofscentra ervan overtuigd dat het Vaticaan de visie, dus de uitspraak, het besluit van onze bisschop zal bevestigen.

Maar een uitspraak van het Vaticaan kan nog heel veel maanden op zich laten wachten. De Maria Koninginkerk is gesloten en blijft gesloten, maar gedurende de behandeling van het beroep in Rome betekent het wel dat vanwege de actie van de klager, die ene klager, en dus van de werkgroep “Werkgroep behoud Maria Koninginkerk" de kerk gedurende die periode niet kan worden verkocht. Dus voorlopig ook niet aan de Gereformeerde kerken in Deventer die de kerk in gebruik willen gaan nemen.

En dat alles betekent weer dat onze, uw parochie direct opnieuw voor grote financiële  problemen komt te staan, waarbij uiteindelijk in het somberste geval zelfs een faillissement in zicht zal kunnen komen. In dat scenario zal de parochie opgeheven worden, zullen alle medewerkers en pastores hun baan verliezen, en al onze kerken worden gesloten en zult u voor kerkgang aangewezen zijn op Twello/Apeldoorn, Zutphen, Raalte en Zwolle.

Tegen de klager, die ene klager, de indiener van het bezwaarschrift, willen we met grote nadruk zeggen: alstublieft, trek uw klacht in. Alstublieft! Het halen van uw persoonlijk gelijk kan voor u toch niet belangrijker zijn dan het voortbestaan van deze parochie! Dat kan toch niet waar zijn! Dat kunt u toch niet met uw geweten overeenkomen!

Wij, de gezamenlijke coördinatoren binnen onze parochie, wij ondersteunen voluit het parochiebestuur en het pastoraal team. Wij vinden vanuit onze betrokkenheid en verantwoordelijkheid en in het belang van onze gehele parochiegemeenschap in zuidwest Salland dat u dit alles moet weten.

Laat van u horen, onderneem actie, teken protest aan!

De gezamenlijke coördinatoren van de H. Lebuinusparochie

 

Het antwoord van de aartsbisschop op het ingediende bezwaarschrift