De maagd zal zwanger worden en een zoon baren ... Immanuel: God met ons

De engel in Matheus 1,23 en Jesaja 7,14b

Installatieviering Pastoor Baneke en parochievicaris Nijland

  • img_9198voor_web.jpg.jpg

Installatieviering
Met de woorden: "Hartelijk welkom u allen bij de installatieviering van pastoor Baneke en parochievicaris Nijland" heette Johan Grobbee, mede namens Jean Lemmen (vicevoorzitter parochie H. Kruis,) de vele aanwezigen op vrijdagavond 7 oktober in de kerk in Schalkhaar van harte welkom. Parochianen van de parochie H. Kruis en onze Lebuinusparochie en vertegenwoordigers van de gemeenten Deventer, Olst-Wijhe en Raalte. Een eucharistieviering waarin bisdomvicaris Cornelissen voorging en het gemengd koor van de H. Kruisverheffing de zang verzorgde. Na de installatie werd de nieuwe pastoor hoofdcelebrant in de viering.

Met Gods zegen
De benoemingen zijn geschied voor twee parochies te zamen. Helaas moeten we namelijk vanwege de schaarste aan priesters binnen ons bisdom de mens- kracht dus over de twee parochies gaan verdelen. Dat is op de eerste plaats natuurlijk een geweldige opdracht voor de nieuwe pastoor en de beide pastorale teams om de volle aandacht te hebben én de verantwoordelijkheid te dragen voor alle belangrijke pastorale taken binnen de twee grote parochies. "Maar, Pastoor Baneke, u hoeft het - als eindverantwoordelijke - niet alleen te doen. Wij - dus de teams, de besturen, de vrijwilligers en overige parochianen - zullen ons inzetten voor een optimale samenwerking met u. Met Gods zegen moet het dan zeker gaan lukken." Aldus de beide vice voorzitters.

Sleuteloverdracht
Aan pastoor Baneke werd symbolisch een grote sleutel van alle kerken van de beide parochies en daarnaast een kaart aangeboden waarop alle kerken van de geloofsgemeenschappen zijn gemarkeerd. Beiden kregen een mand met daarin de volgende geschenken: De Kruisverheffing in Raalte geeft een fles Raaiter kruidenbitter van GWZ van de familie Woolderink maar in de volks- mond zegt men: God Wil 't Zo ... De Pauluskerk geeft Raaiter moppen en een Stöppelhaene boek want beste pastoor er moet gedorst worden!! Er zit een alom bekende krentewegge uit Nieuw-Heeten bij en omdat het zo mooi wandelen is in Broekland, Haarle, Luttenberg, Mariënheem, Heeten en Holten - en wij geen keuze konden maken - een knapzak met inhoud om het prachtige Salland te ontdekken.
Vanuit de Heilige Lebuinusparochie geeft de Broederen uiteraard de Deventer bijtjes, geeft de Engelbertgemeenschap Wijhe/Boerhaar Wijhese plakjes, vanuit de Nicolaas Schalkhaar komt een fles Schalkhaars kruidenbitter en vanuit de Nicolaas Lettele komt een bijzondere rotskaars met de afbeelding van de kerk erop en dan sluiten wij nog af met een lekker likeurtje: uit de gemeenschap Boskamp/Olst komt namelijk het Olster Nippi.
Tevens werden de andere leden van het pastoraal team voorgesteld: naast de voor de Lebuinus-parochie bekenden diaken Marc Brinkhuis en pas- toraal werker Clazien Broekhoff zijn het pastoraal werkers Harry Bloo, Lonneke Gunnink en Astrid van Engeland. Pastoraal werker Leo Geurts ontbreekt, die was op vakantie.

Daarnaast was er een woord van dank aan vicaris Cornelissen voor zijn inzet de afgelopen periode - naast zijn werk als bisschoppelijk vicaris - als waarnemend pastoor in de Lebuinusparochie.

Na afloop van de viering was er gelegenheid om beide priesters te ontmoeten en te feliciteren.

Klik hier voor een fotoreportage.