De maagd zal zwanger worden en een zoon baren ... Immanuel: God met ons

De engel in Matheus 1,23 en Jesaja 7,14b

Informatieavond op 25 november

  • broederenkerk-vloer.2.jpg

Aan de parochianen,

betrokken bij de

Locatie Broederen

11 november 2014

Informatieavond op 25 november

Beste Medeparochianen,

Onze Parochie van de Heilige Lebuinus, waar de Broederenkerk een onderdeel van is, staat aan de vooravond van zeer ingrijpende veranderingen. Zoals in het  weekend van 18-19 oktober j.l. is meegedeeld, zullen binnenkort een groot deel van onze kerkgebouwen worden gesloten. Voor de stad Deventer is het voornemen om alle kerken met uitzondering van de Broederen te sluiten. Deze verandering raakt iedere parochiaan, zowel degene die zijn/haar kerk gesloten ziet worden als degene van wie de kerk behouden blijft. De zo vertrouwde ruimten, waar lief en leed werd gedeeld, waar het leven werd gevierd op scharnierpunten in het leven van een mens, gaan verdwijnen of worden straks gevuld met gezichten van mensen die tot dusver nauwelijks bekend waren en die hun eigen levensgeschiedenis en gebruiken meebrengen.

Objectief gezien kunnen wij minstens in overgrote meerderheid de voorgenomen plannen van het Parochiebestuur wellicht onderschrijven. Zeker in de laatste twee decennia is de omvang van onze geloofsgemeenschap snel kleiner geworden. Dat heeft tot gevolg dat de kerkgebouwen als plekken voor samenkomst al lang veel te groot zijn geworden. Een tweede reden is dat wij al lang niet meer in staat zijn met elkaar de kosten te dragen die met deze kerkstructuur gemoeid zijn. Om die reden is zo’n herstructurering gewoon noodzaak. Maar de keerzijde is dat deze maatregelen raken aan ons zelfverstaan als gelovig mens, raken aan onze eigen geschiedenis van gelovige mensen die behoren tot een vertrouwde en beproefde gemeenschap. Het zijn maatregelen, kortom, die minstens een deel van ons leven behoorlijk op de kop zet.

Maar behalve de pijn om het aanstaande verlies van wat zo vertrouwd is biedt deze noodzakelijke ingreep ook nieuwe kansen. Loslaten van wat vertrouwd was is eigenlijk een soort rode draad in het leven van gelovige mensen. Als  Abraham niet was weggetrokken van zijn geboortegrond …, als Mozes zijn volk niet uit Egypte had geleid …, als Jezus de timmerwinkel van zijn vader niet op slot had gedraaid …, als Petrus zijn visnetten niet achter zich had gelaten …, als Lebuinus zijn veilige klooster in Engeland niet had verlaten …, als Franciscus niet zijn broeders naar Deventer had gestuurd …, als Geert Grote niet …, … Er zijn nog tal van andere voorbeelden te noemen die ons in dit zeker pijnlijke moment kunnen inspireren tot nieuwe stappen, tot keuzes om nieuwe en nog ongebaande wegen te gaan.

Om samen een begin te maken met die nieuwe weg, nodigt de Broederenraad u uit voor een  bijeenkomst op dinsdag 25 november a.s. om 20.00 uur in de Broederenkerk waar wij eerst nadere toelichting krijgen van het Parochiebestuur op de voorliggende plannen met aansluitend gelegenheid om vragen te stellen, waarna we samen een begin kunnen maken met een gedachtewisseling over hoe we de toekomst zien en hoe we kerk willen zijn. Een aantal leden van het parochiebestuur en van het pastoraal team zullen deze avond aanwezig zijn.

Voor de gespreksleiding zal iemand worden uitgenodigd die geen lid is van het parochiebestuur, het pastoraal team of de broederenraad.

De agenda voor deze avond is als volgt:

1       Opening om 20.00 uur

2       Gebed

3       Toelichting op de besluitvoornemens, door het Parochiebestuur

4       Gelegenheid om vragen te stellen

5       Pauze

6       Gedachtewisseling over hoe wij kerk willen/kunnen zijn in de toekomst

7       Hoe nu verder? Een toelichting op wat komen gaat

8       Afsluiting van de avond met een zegenbede.

Wij doen een beroep op u deze avond, die gaat over onze eigen toekomst, met ons mee te maken.

Vrede en alle goeds op de weg die u gaat,

De Broederenraad,

Ids B. Jorna, voorz.

Marga Veenstra-Dijk, secr.