De maagd zal zwanger worden en een zoon baren ... Immanuel: God met ons

De engel in Matheus 1,23 en Jesaja 7,14b

Broederenkerk: Een bijzondere viering

  • maltheserviering.jpg

Op woensdag 13 augustus 2014 vond er een bijzondere viering plaats in de nu zeer volle Broederenkerk. De Matthezer (ridder) Orde organiseerde er een mis voor 450 gehandicapte mensen uit 30 landen, als deel van hun jaarlijkse zomerkamp, nu in Nederland gehouden.

De Maltheze Orde was oorspronkelijk een ridderorde ten dienste van de paus, later gewoon een orde van leken en priesters ten dienste van de RK Kerk en de medemens. De moderne ridders kwamen niet te paard maar per bus.

Op De Brink stond een lange rij bussen die de vele mensen in rolstoelen vervoerd hadden. Een team van medewerkers had de kerk hiervoor klaargemaakt. De banken waren allemaal een heel stuk naar achteren geschoven - een heel werk - om plaats te maken voor alle rolstoelen. Veel stonden er ook in de noordbeuk, de linker beuk als je de kerk binnenkomt.

Indrukwekkend was het altaar. We spreken nog wel eens van "een mis met drie heren", wel dit waren er wel dertig, ook afkomstig uit vele landen.

De viering was in het Latijn en in het Engels. De voorgangers verzorgden zelf alle muziek, o.a. met een cello die mooi klonk met de nieuwe akoestiek na de restauratie.

Helaas was van de kansel afgekondigd dat de viering om elf uur zou beginnen, maar dit pleek tien uur te zijn, zodat er zo tegen elf uur nog mensen verbaasd de kerk binnenkwamen.

Hoe dan ook: grote waardering voor het grote team voorgangers en medewerkers die dit mogelijk gemaakt hebben.