De maagd zal zwanger worden en een zoon baren ... Immanuel: God met ons

De engel in Matheus 1,23 en Jesaja 7,14b

Kardinaal bezoekt Herberg van Ars

  • kardinaal_herberg.jpg

Kardinaal Eijk en hulpbisschop Hoogenboom brachten op 7 november 2014 een diaconaal werkbezoek aan Salland. Zij werden vergezeld door diocesaan diaconaal werker Harry Scharrenborg. Op het programma stonden bezoeken aan de Herberg van Ars in Deventer, de Joseph Wresinski Cultuur Stichting in Zwolle en het dorp Hoonhorst.

In Deventer werd het ‘Utrechtse bezoek’ welkom geheten door diaken Marc Brinkhuis en pastoor Skiba van de Heilige Lebuïnusparochie. Herberg-coördinator Victor Munster vertelde dat “we met de Herberg van Ars iets kostbaars en dierbaars in handen hebben. Maar de recente sluiting van de naastgelegen Joannes Vianneykerk betekent ook dat dit gebouw verkocht zal worden. Dat heeft invloed op de activiteiten, we kunnen niet ver vooruitkijken.”

Munster noemde een aantal activiteiten die de Herberg van Ars in de wijk Voorstad Oost organiseert: twee keer per maand een herbergviering, wekelijkse ontmoetingen en huisbezoeken die vanuit de Herberg worden afgelegd. Munster: “Alle activiteiten zijn een middel voor ontmoeting van mens tot mens. Daar gaat het om: aandacht voor elkaar, we bieden inspiratie en soms doorverwijzing naar instanties. We willen een Kerk zijn die helpt en die er is. Daarbij is de wederkerigheid tussen gasten en vrijwilligers opmerkelijk.”
Gebiedsmanager wijkontwikkeling Voorstad Oost Gerlinda Tijhuis vertelde dat tot drie jaar geleden de wijk zeer veel problemen kende en door de wietteelt “alleen achter de voordeuren een groene wijk was.” De buurt had geen vertrouwen meer in de gemeente of organisaties en er kwamen bijna geen initiatieven uit de wijk. Tijhuis: “Dat is nu anders, maar het is pas geslaagd als het netwerk zo sterk is dat de opwaartse spiraal vastgehouden kan worden.”

 Vervolgens maakte de groep een korte wandeling door de buurt, waarbij een aantal mensen voorzien werd van een afvalzak en grijper. Dit in navolging van de ‘gekke Henkies’, de geuzennaam van enkele buurtbewoners die zwerfvuil opruimen. De wandeling voerde langs geveltuintjes (een initiatief dat zorgt voor onderlinge ontmoeting) naar een grote tuin die buurtbewoners realiseerden op de plek waar eerst een garage stond. De bewoners zijn trots op hun GAT (Gezins-ActiviteitenTuin), vertelden twee van hen. De rondgang eindigde bij de interconfessionele school, waarvan een deel leegstaat. De hoop is dat de Herberg van Ars daar op termijn een plekje kan krijgen.

Het gehele verslag met meer foto's staat hier:

< http://aartsbisdom.nl/Nieuws/Pages/Kardinaal-Eijk-brengt-diaconaal-werkbezoek-aan-Salland.aspx >