De maagd zal zwanger worden en een zoon baren ... Immanuel: God met ons

De engel in Matheus 1,23 en Jesaja 7,14b

Het Ibach-orgel is gerestaureerd

  • 2014jul06_orgel.jpg

Na twee en een half jaar klonk in de Broederenkerk het grote orgel weer, bespeeld door organist Ton Zwartkruis. 

Het gehele orgel is uit elkaar gehaald, gerestaureerd in een werkplaats, weer in elkaar gezet in de kerk en tenslotte langdurig gestemd: 1700 pijpen ...

Op zondag 6 juli klonk het gerestaureerde orgel weer in een viering. Het was nog spannend hoe orgel en koor, naast het orgel opgesteld, zouden klinken. De restauratie heeft namelijk de akoestiek danig veranderd. Met name is de nagalm duidelijker en langer geworden. Het klonk goed!

De volgende stap is het aanbrengen van een luidspreker bij het orgel: daar kon men de voorganger niet verstaan; men ging af op de vage geluiden en de gebaren, iets dat ook weer aardig goed ging.

De twee speeltafels, dit is wel duidelijk, zijn er voor de tonen. De knoppen daaromheen zijn voor de klank, d.w.z. de groep pijpen die aan of uit staat. Denk aan het verschil in klank tussen houten en metalen pijpen.

Wat zit er allemaal in zo'n orgel? De restauratie gaf ons een unieke inkijk hierin. Kijkt u nog maar eens bij "De opbouw van het orgel".

Met dank aan het engelengeduld van de restaurateurs en de stemmers - en aan het parochiebestuur en andere subsidiegevers voor deze geslaagde restauratie.