De maagd zal zwanger worden en een zoon baren ... Immanuel: God met ons

De engel in Matheus 1,23 en Jesaja 7,14b

De week van...

VN Week voor de harmonie tussen religies

  • interfaith_3.png

VN Wereldwijde Week voor Harmonie tussen de Religies

1 - 7 feberuari 2016

Vorige week hadden we 'De Internationale Week van het gebed voor de Eenheid der Kerken'. Een beetje onverwacht werd ik vanmorgen, 1 februari, via de mail geattendeerd op deze week: van 1 - 7 februari, dus nu.

URL: < http://worldinterfaithharmonyweek.com/take-a-challenge/?mc_cid=49b2c117fa&mc_eid=5ab9aaf5bb >

Ik vertaal maar even: ...

Spreuk: Liefde voor God en liefde voor de naaste - ofwel: Liefde voor het Goede en liefde voor de naaste. (Woordspeling: "God" > "Good")

Vijf aanbevelingen:

1. Nodig uw buren (naasten) uit voor een ontbijt, dan wel een kop thee of koffie.
2. Lees een tekst over de kern van een andere religie.
3. Doe iets goeds, een 'goede daad', voor een vreemdeling.
4. Denk zelf een poosje na over God of het Goede.
5. Geef iets aan een Goed Doel waaraan u nog niet eerder iets gegeven hebt.

Nog even nagedacht:

Religies staan niet los van elkaar; veelal komen ze uit elkaar voort, waarbij je ziet dat de mensheid zich gaandeweg ontwikkelt in religieus opzicht.

Het christendom komt voort uit de Joodse religie: Jezus was geen christen - die bestonden toen nog niet - maar een gelovige Jood die het Joodse geloof ontwikkelde van het godsbeeld van het Oude Testament (nogal streng en alleen of vooral voor het Joodse volk) naar die van het Nieuwe Testament (een Goede Vader voor allen).

De islam komt voort uit en borduurt verder op vier bronnen: het christendom, het jodendom, de religie van Zoroaster alias Zarathustra [*] en die van Mani. De soefistische tak van de islam (mystiek, symbolische uitleg, vreedzaam) bevat elementen van het boeddhisme.

[* Vermoedeliujk die van 'De Drie Koningen'!]

Het protestantisme, de Hervorming, was bedoeld als correctie op (de praktijk van) het katholicisme. Nu kennen we de oecumenische beweging. Het moderne christendom opent zich steeds meer voor inzichten uit het boeddhisme.

Binnen de katholieke kerk zien we nu een verandering, een groei, van 'dogma' naar 'barmhartigheid' onder de insirerende (door de Heilige Geest geïnspireerde?!) leiding van Paus Franciscus en zijn Jaar van de Barmhartigheid.

  • Mogen we zeggen en geloven dat God of 'Het Goddelijke' zich gaandeweg openbaart aan de mens, en wel aan de mens zoals deze zich tot dan ontwikkeld heeft, ofwel zoals de mens dit op op dat moment kan begrijpen?
    • Het boek van Ibn al-Arâbi, DE filosoof van de soefisten, heet al-futûhât al-makkiyya, 'De Mekkaanse Openbaringen', in de vertaling die ik ervan heb "The Self-Disclosure of God": 'Hoe God Zichzelf openbaart".
      Van die Mekkaanse Openbaring, de Qur'an, wordt vrijwel geen citaat letterlijk genomen; de diepere betekenis ervan wordt uitgelegd.
  • Mogen we dan ook zeggen en geloven dat God of Het Goddelijke voor de mens nooit helemaal te begrijpen valt - en dat elke religie wel iets van dat onbevattelijke weet te vertellen?

Indien "ja" en "ja", dan is dit initiatief van de VN een goed initiatief en is het goed om nu en dan ook eens 'buiten de eigen kerkmuren' te kijken, bijvoorbeeld naar (de godsdienst van) onze buren en onze stadsgenoten, onze naasten die wij lief moeten hebben.

Frans, parochiaan, geloofsgemeenschap Broederen.