De maagd zal zwanger worden en een zoon baren ... Immanuel: God met ons

De engel in Matheus 1,23 en Jesaja 7,14b

De week van...

Bidden en bijbel

  • bijbel_lezen.1.png

Verjaardag

Even een vervolg op mijn vorige 'woord van parochiaan': het levensgevaar van mijn kleinzoon is geweken. We hebben zelfs zijn vijftiende verjaardag mogen vieren op een dagje bij zijn moeder, met een stralende jarige in een versierde rolstoel, met sondevoeding, infuus en medicijnen.
Waar heb ik het over? Zie even mijn vorige 'woord': "Door een woestijn van hoop en pijn ..."

Bidden helpt

Ja, bidden helpt. Dit hadden de artsen niet verwacht en wij nog maar net durven hopen. Dit hebben we nu al vaker meegemaakt; zelfs een al geplande operatie die ineens niet meer nodig was. Een helderziende heeft "goede geesten" bij zijn bed gezien - wij noemen dat engelen.

Hoe helpt bidden?

Eens bad ik om steun voor de problemen met mijn toenmalige pleegzoon. Net die zondag hadden we de lezing die vertelt van Mozes.
Mozes bad voor zijn mopperende volk in de woestijn. Nee, hij kreeg geen vliegtuig of een colonne bussen, noch een stoet kamelen voor zijn volk. Hij kreeg iets anders: wijsheid, hoop en geduld, aldus de bijbel.
Ik voelde, na mijn gebed, de wijsheid, de hoop en het geduld bijna letterlijk bij mij binnen stromen.

De bijbel: van kaft tot kaft

Over de bijbel gesproken: sommigen nemen nog de bijbel van kaft tot kaft letterlijk, maar tegenwoordig nemen wij de bijbel van kaf tot kaft serieus als boodschap, verpakt in verhalen. De bijbel is geen geschiedenisboek, noch een boek over natuurkunde, nee, de bijbel vertelt ons over de weg naar God.

Na de voorkaft lezen we dat de mens van God komt en aan zijn weg op aarde begint. Daar gaat de bijbel over. Jezus zegt dan: "Ik ben de weg".
Voor de achterkaft lezen we het boek Openbaring van Johannes. Hierin lezen we dat, en hoe, de mens weer terugkeert naar God. Hier lees ik net een heel dik boek over:

  • Hans Moolenburg sr; Het boek Openbaring als baken voor onze tijd; De Moolenburg Bibliotheek, Rotterdam 2015.

Het gaat dan over de mens: die komt van God, gaat zijn aardse weg, en keert weer terug naar God. Zoals Jan Miltenburg ook zegt in zijn voorwoord van 't Zout van november 2016:

"Het leven is een geschenk van God en als een leerschool voor onze doortocht naar het paradijs."

Ja, onderweg kom je dan nog wel eens terecht "in een woestijn van hoop en pijn" (psalm 91), zoals ook het Joodse volk hier doorheen moest trekken.

Het gaat dan ook over de mensheid als geheel: wij komen van God, gaan onze aardse weg, en keren weer terug.

Boeiend boek, die bijbel!
Frans, parochiaan van de Broederen