De maagd zal zwanger worden en een zoon baren ... Immanuel: God met ons

De engel in Matheus 1,23 en Jesaja 7,14b

De week van...

Het 'vijf vinger gebed' van Paus Franciscus

  • bidden_paus_franciscus_2w.jpg

Persoonlijk gebed
De eerste stap in mijn persoonlijk gebed is met hulp van de H. Geest me open te stellen voor Jezus ('je geest laten rusten bij Hem') en te luisteren naar Hem.
Soms is het een fikse opgave om tot die overgave te komen, want ik heb zelf zoveel te zeggen en te vragen. Er is zoveel om via Jezus aan God toe te toevertrouwen.

Gebedsintenties
U herkent het vast wel! Je leest schrijnende mensenverhalen in de krant, je ziet beelden van vluchtende mensen op t.v., je ontmoet mensen die om gebed vragen, je hebt je persoonlijke zorgen, vragen en uitingen van dankbaarheid.

Lieve hemel, het duizelt me, er zijn zoveel mensen die gebed nodig hebben. Als ik maar niemand en niets vergeet in mijn gebed!

Het vijf-vinger-gebed van paus Franciscus
- een gebed voor iedere vinger -
is dan een mooi hulpmiddel voor het persoonlijk gebed.

1. De duim is de vinger dicht bij u. Begin dus te bidden voor degenen die het dichtst bij u staan. Zij zijn de mensen die het eerst in uw gedachten komen. Het bidden voor onze geliefden is een ‘zoete verplichting’.

2. De volgende vinger is de wijsvinger. Bid voor hen die u onderwijzen en u een heilzame weg wijzen. Zij hebben ondersteuning en wijsheid nodig om aan anderen richting te kunnen geven. Gedenk hen altijd in uw gebeden.

3. De derde vinger, de middelvinger, is de langste. Deze herinnert ons aan onze leiders, de bestuurders en allen die gezag hebben. Zij hebben Gods leiding nodig.

4. De vierde vinger is de ringvinger. Het zal u verbazen dat dit de meest kwetsbare vinger is. (er wordt van gezegd  dat van die vinger de slagader direct naar het hart gaat en dus het meest in verbinding staat met hart.)
Deze herinnert u te bidden voor de zwakken, de zieken en hen die gebukt gaan onder problemen. Zij hebben uw gebed nodig.

5. Ten slotte komt u bij uw kleinste vinger. Uw pink helpt u te bidden voor uzelf. Als u voor de andere vier groepen hebt gebeden, zult u in staat zijn om uw eigen noden in het juiste perspectief te zien. En zo leert u op een goede manier voor uw eigen behoeften te bidden!

Verbonden met de Kerk
In de geschriften van Moeder Mechtildis van het H. Sacrament (stichteres van de Benedictinessen van de altijddurende aanbidding van het allerheiligst Sacrament, 1614-1698) lees ik de geruststelling dat geen enkele intentie verloren gaat of vergeten wordt, want door het doopsel mag ik me eeuwig verbonden weten met de Kerk. In die vereniging treed ik vanzelf binnen in al haar intenties en bid ik met de Kerk, voor de Kerk voor al haar intenties. 'Wanneer u niet afzonderlijk voor de verschillende intenties bidt, bid dan zoals God het wil, dat is voor u voldoende'. 

Meebidden met de gebedsintenties van paus Franciscus?

Dat kan iedere woensdagavond in de eucharistieviering van 19.00 uur in de Vredeskapel (EC Nicolaas Schalkhaar).
Ook thuis kunt u meebidden: zie de websitepagina
vieren/bid met ons mee/bid mee met paus Franciscus.

Mieke de Jong OSB a.p.s.
pastoraal assistent liturgie