De maagd zal zwanger worden en een zoon baren ... Immanuel: God met ons

De engel in Matheus 1,23 en Jesaja 7,14b

De week van...

De verschijningen na Pasen

  • verschijning.png

Verschijningen

In de evangelies van de zondagen na Pasen worden meerdere verschijningen van Jezus beschreven. De eerste op Paasochtend aan Maria Magdalena, later aan de apostelen, waarvan het verhaal van 'de ongelovige Thomas' het meest bekende is.

Jezus zegt tegen Maria "Raak mij niet aan!" Hij komt door gesloten deuren binnen en eet een hapje mee. Zijn lichaam is goed herkenbaar, o.a. aan de verwondingen.

Kan dit nu allemaal zo gebeurd zijn? Dit vraagt de moderne mens zich dan af.

Getuigen

De evangelisten vertellen dat er veel verschijningen waren en dat daar vele getuigen van waren. Het vervolg van het verhaal is indrukwekkend: zijn leerlingen waren zo overtuigd van zijn verrijzenis dat zij dit verhaal wereldwijd gingen uitdragen, van Spanje (Jacobus) tot in India (Thomas) toe. Dan moet je er toch echt wel van overtuigd zijn, zeker als je bedenkt dat vrijwel alle apostelen als martelaren zijn gestorven.

De kerk spreekt van "een verheerlijkt lichaam". Anderen van een licht-lichaam dat helderzienden kunnen zien.

Een eigentijds verhaal

Er is ook een meer recent verhaal dat vertelt van de verschijning van een echt lichaam. Het staat in het boek "Autobiografie van een yogi" (AnkhHermes) door Paramahansa Yogananda, die geleefd heeft van 1893 tot 1952, een boeddhistische monnik die in 1920 naar Amerika trok om daar het christelijke westen met het oosterse boeddhisme te verbinden. Het wordt verteld in het tijdschrift Bres nr 296 van maart 2016, blz. 91 ev.

Yogananda vertelt dat hij met zijn vriend Dijen  zijn leermeester Sri Yukteswar wilde opzoeken in Serampore. Daar vertelde men dat meester goeroe Sri voor dringende zaken naar Calcutta was gegaan.

De volgende dag ontving Yogananda een briefkaart van de goeroe Sri dat hij de dag erna om 9 uur op het station van Serampore zou aankomen.

Een half uur voor dat tijdstip ontving Yogananda een telepathische boodschap van Sri dat hij verlaat was. Zijn vriend Dijen geloofde de boodchap niet en ging naar het station, waar hij Sri niet aantrof.

Yogananda bleef thuis en daar zag hij plotseling zijn meester verschijnen. Hij kon zijn kleding aanraken en voelen. De meester vertelde hem in alle rust met zijn gewone stem dat hij om tien uur met de trein zou aankomen. "Haal mij daar op en je zult mij dan zien in dezelfde kleding als je nu ziet. Voor mij uit zal een kleine jongen lopen met een zilveren kan."

Tegen de verbaasde Yoganana zei de gestalte nog: "Dit is geen verschijning, maar mijn gestalte van vlees en bloed. Mij is van Godswege bevolen je deze ervaring te geven, die slechts weinigen op aarde ten deel valt. Goede dag!"

En ja, zo gebeurde het precies.

Hoe kan dit?

Yogananda verklaart het als volgt.

Door meditatie verenigt een yogi zich met de Schepper. Zijn naam Yogananda is een verkregen eretitel die betekent 'zaligheid door vereniging met het goddelijke'.  Daardoor kan hij kosmische energie waarnemen als licht. Hij heeft zijn bewustzijn losgemaakt van de materie en van onze dimensies van ruimte en tijd. [*] Hij kan zijn lichaam, dat in essentie licht is, kosmische energie, door lichtstralen overbrengen van de ene naar de andere plaats. Licht is de essentie van de schepping.

[*] In de ons bekende dimensies zitten nog meer dimensies verborgen, geen 'hogere' maar 'diepere' dimensies. In de punt zit de lijn verborgen; deze kan zich uitrollen. In de lijn kan het vlak zich uitrollen; vanuit het vlak kan de pyramide, kubus of bol tevoorschijn komen. Door beweging (energie) onstaan ruimte en tijd, de ruimte-tijd van Einstein. In de theoretische natuurkunde worden nog meer dimensies aangenomen die de werkelijkheid weer anders laten zien, zoals uit de kwantummechanica nu wel is gebleken. Zelf denk ik dat (een van de) volgende dimensie(s) is: de geestelijke wereld. Deze zit niet 'boven' de aardse wereld, maar 'in' onze wereld - ook in ons: onze ziel.

Een wonderlijk maar betrouwbaar verhaal - net zoals dat van de verschijnigen van Jezus na Pasen. Zalig Pasen!
Frans, parochiaan van de Broederen.