De maagd zal zwanger worden en een zoon baren ... Immanuel: God met ons

De engel in Matheus 1,23 en Jesaja 7,14b

De week van...

Wij zijn de handen en voeten van God

  • moeder_teresa.png

Ooit de Heilige Geest gezien aan een ziekbed? Een helderziende wellicht, maar vooralsnog zijn wij het die de armen en zieken helpen; wij zijn de handen en voeten van God.

Twee van die handen en twee van die voeten zijn nu heilig verklaard: Moeder Teresa (1910-1997). Al eerder ontving zij de Nobelprijs voor haar werk met de armen in India. Zij richtte daar een kloosterorde op, de Missionarissen van Naastenliefde, nu over de hele wereld verspreid.
Deze zusters vangen straatarme zieken op die zijn weggestuurd uit de ziekenhuizen, de lepralijders, de verminkten, de stervenden.

Er is ook kritiek op Teresa. Zij zou te fundamentalistisch gelovig zijn - gezien haar geboortejaar toch begrijpelijk. Haar is verweten dat zij wel de armen en zieken opvangt, maar niets deed aan de oorzaken van die problemen. Een onterecht verwijt, want een mens kan niet alles tegelijk doen. Je kunt niet in die mate armen en zieken opvangen en tegelijk in het parlement zitten. Verplegers maken geen wetten, politici verplegen geen mensen. Laat ieder doen waar hij of zij goed in is - zegt ook Paulus, die een vergelijking maakt met het menselijk lichaam: oog en voet werken samen.
Ook zou de medische zorg en de hygiene in de opvanghuizen tekortschieten. Ja, probeer maar eens zoveel mensen op te vangen in een nog primitieve samenleving. Waar vind je de artsen die kasteloze paria's willen helpen? Laten we haar navolgen, mensen opvangen in de moderne samenleving.

Precies dit deden veel mensen in Denemarken. Zij gaven vluchtelingen een lift, een treinkaartje, eten, drinken en onderdak. Precies hiervoor zijn er nu honderden mensen veroordeeld: dit is daar een misdaad. Er zijn wetten ingevoerd die dat zeggen. Ingevoerd door de rechts-populistische vleugel, precies die vleugel die stelt dat zij "de Joods-Christelijke waarden" willen verdedigen. Het verhaal van de barmhartige Samaritaan en het Jaar van Barmhartigheid hoort daar dan voor hen blijkbaar niet bij.

In Nederland is het vervoeren van 'illegalen' alleen verboden als het gaat om geldelijk gewin. Hier zijn het, onder anderen dan, juist de kerken die de vluchtelingen hulp bieden. Laten we dit vooral zo houden. "Die man ontvangt zondaars en eet met hen" (Lucas 12: 2). Op 22 september houden we een maaltijd samen met de vluchtelingen, samen met de Protestantse Gemeente Deventer. Dit is in de Broederenkerk. Opgave vooraf is gevraagd: < lgeurts@heiligelebuinus.nl >.
Frans, parochiaan van de Broederen