De maagd zal zwanger worden en een zoon baren ... Immanuel: God met ons

De engel in Matheus 1,23 en Jesaja 7,14b

Foto & film

Tuinconcert bij pastoor Skiba

26 Mei 2012 hield pastoor Skiba in zijn tuin een concert. Ingrediënten hiervan waren: talent, durf, enthousiasme, organisatievermogen, vriendelijkheid, humor en prachtig weer. Hierdoor werd het een groot succes.


Tuinconcert bij pastoor Skiba

Overweldigd door de Pinkstergeest

Door Mieke de Jong en pastoor Joachim Skiba

Wat doe je als de pastoor aan komt zetten met een ‘ideetje’? Uitwerken natuurlijk. Er volgen menige uurtjes van nadenken, overleg en vooral de H. Geest aanroepen en werkzaam laten zijn. En werkzaam is Hij. Vanaf het moment dat het ‘ideetje’ is uitgewerkt en in de parochie gelanceerd wordt via ’t zout, website en mail, druppelen de aanmeldingen binnen om op het tuinconcert van pastoor Skiba te komen zingen, spelen en vooral ook om te komen luisteren.


We mogen rekenen op de hulp en inzet van een groep enthousiaste mensen, ‘de crew’, en de ondersteuning van de locatie O.L.V.O.O. Wijhe.  ’s Middags zijn we met elkaar druk in  de weer om de tuin om te toveren in een heuse concertzaal met foyer. Sfeerverlichting wordt aangebracht en onze geluidsman Harmen Vos installeert zijn mengpaneel en boxen.
 
Op een zonovergoten Pinksterzaterdagavond kunnen we dan ook geheel in stijl een mooi en begeesterend tuinconcert-programma aanreiken aan een gestaag toestromend publiek. Onze voorzichtige schattingen worden ver overschreden als we zo’n 130 mensen in de foyer (op het schoolplein) mogen ontvangen met koffie en een pinksterkoekje, dat uit drie delen bestaat. Want we willen niet alleen het lichaam maar vooral ook het hart voeden. Daarom krijgen de mensen naast koekje ook een kaarsje, dat ontstoken wordt zodat het licht van Pinksteren ook blijft branden als het donker wordt en een Pinkstergedachte. *(zie hieronder een aantal voorbeelden…)

Terwijl pastoor Joachim op het podium iedereen welkom heet en het tuinconcert opent, moeten nog steeds stoelen worden bijgesleept.
We genieten van de klassieke klanken van Veracini, Corelli en Vivaldi, die Ania Nowak op viool  en Tomasz Pokrzywinski op cello ten gehore brengen. Zij zijn twee jonge, getalenteerde Poolse musici, die na hun conservatorium-opleiding met diverse orkesten spelen.
Na de pauze met een tweede kopje koffie brengen Frans Gieles en Bernard Duimel een deel van de completen in het Latijn ten gehore, bijgestaan door een op dat moment geformeerd ad-hoc-koortje. Vervolgens zingt Maartje Vos het Ave Maria. Ze wordt daarbij op piano begeleid door haar moeder Alette Hemminga. Pastoor Joachim spreekt een Pinksterzegebede uit.

Ondertussen heeft ‘de crew’ stevig doorgewerkt en allerlei drankjes en hapjes klaargezet voor het volgende pauze-moment, waarin weer volop gelegenheid is voor gezellige ontmoetingen en gesprekken. Te gezellig……, want het programma loopt daardoor al langzaam uit. Een geïmproviseerde ‘gong’ roept op om naar het derde deel van het tuinconcert te komen luisteren.

Drie leden van het ‘IJsselensemble’ trakteren ons op werken van Bach, met Ingeborg Griffioen op viool, Gery Versteegt op piano en Eric Slagers op dwarsfluit.

Tijdens de langzaam invallende avond wordt steeds meer licht ontstoken. Lucas Brinkhuis zorgt voor een aanzwellende vuurzee van kaarslicht rond het podium en rond de vijver. Door de glas-in-lood-ramen van de kerk heen stroomt heilig licht de tuin binnen.

Er hangt een hele avond vol van prachtige muziek, licht, enthousiasme, inspiratie en vrede in de lucht als na de laatste pauze het slotakkoord wordt ingezet. Eerst worden onder luid applaus alle muzikanten, ‘de crew’ , de geluidsman en locatie Wijhe bedankt voor hun enorme pro Deo bijdragen aan deze avond.

Dan gebeurt er iets waar je alleen van kunt dromen. We laten ons drijven op de H. Geest in de  muziekbegeleiding van Tomasz en Ania als we een vertaling van het lied ‘The Prayer’ (van Andrea Bocelli en Celine Dion) in verschillende talen declameren. ‘Wij dromen van een wereld zonder geweld, van rechtvaardigheid en geloof. Ieder reikt zijn naaste de hand als symbool van vrede en broederschap.’
Als Harmen de CD start staat iedereen op en als in een droom luisteren we hand in hand naar ‘The Prayer’, dat verworden is tot ‘ons gebed’ : ‘We bidden dat we uw licht mogen vinden en het in ons hart vast blijven houden als de sterren doven in de nacht.’

U begrijpt, zo’n avond smaakt naar méér, want wie wil niet overweldigd worden door de Pinkstergeest.

 

Enkele aangereikte Pinkstergedachten

We wensen je de vruchten van de heilige Geest toe:
liefde, vreugde, vrede, geduld, vriendelijkheid,
goedheid, trouw, zachtmoedigheid en zelfbeheersing.
    naar Galaten 5:22

Gods liefde is in ons hart uitgestort
door de heilige Geest die ons werd geschonken.
    Romeinen 5, 5

Geloofd zijt Gij, mijn Heer, door broeder vuur,
door wie Gij voor ons de nacht verlicht.
En hij is mooi en vrolijk, stoer en sterk.
    Uit ‘het Zonnelied’ van Franciscus van Assisi


 

Foto's

De foto bovenin deze pagina is Jan van Aefst. Andere foto's die door hem gemaakt zijn, kunt u bekijken op www.airplayradio.nl.

Hieronder een fotoreportage van deze avond.

Was u ook op het concert aanwezig, laat ons dan weten hoe u het concert vond. Stuur uw reactie naar webmaster@heiligelebuinus.nl. Heeft u zelf foto's gemaakt, stuur ze dan via www.wetransfer.com naar webmaster@heiligelebuinus.nl.

Filmpje

Frans van Vilsteren maakte een filmpje van het concert. Kijk daarvoor bij de locatie Wijhe, onder Nieuws.