De maagd zal zwanger worden en een zoon baren ... Immanuel: God met ons

De engel in Matheus 1,23 en Jesaja 7,14b

Vredesweek 2015

Vredesweek 2015

De Vredesweek is een jaarlijkse week van bezinning en actie die door de landelijke vredesorganisatie PAX wordt georganiseerd. Plaatselijk geven Ambassades van Vrede vorm aan de Vredesweek.  

Dit jaar was de Vredesweek van 19 t/m 27 september.

Het thema is: Vrede verbindt


 

Verslagen

Verslagen

Dinsdag 22 september 16.00 uur Vredesweeklezing - Hogeschool Saxion     Handelskade 75

 De Vredesweeklezing 2015 werd gehouden door prof. Maurits Berger, Universiteit  Leiden. Berger is arabist en religiewetenschapper. Hij heeft lang in Syrië gewoond.

Wat is er gaande in Syrië en Irak? Dat is de centrale vraag in deze lezing.

Het geweld dat in Syrië en haar buurlanden plaatsvindt komt in alle hevigheid op ons af. Er zijn al vele duizenden doden, oude historische steden zijn in puinhopen veranderd, miljoenen mensen zijn op de vlucht. Duizenden van hen worden bootvluchteling, velen verdrinken. Wij raken er ook zelf in verstrikt. De radicalisering neemt nog steeds toe, niet enkel daar, maar ook in onze eigen pluriforme samenleving. De haven van Calais en steeds meer de havens worden met hekken afgezet.

Wat zijn de diepere oorzaken van dit geweld? Wie strijdt er nu tegen wie? Welke politieke en economische belangen liggen eraan ten grondslag? En wat is de invloed van de verschillende stromingen en interpretaties binnen de islam?

De lezing is een coproductie van Hogeschool Saxion en Ambassade van Vrede Deventer.

Donderdag 24 september

  • 18.30  uur Stille tocht Broederenplein
  • 19.00 uur Stiltekring Brink

Stille tocht door het centrum van Deventer om aandacht  te vragen voor de verschrikkelijke gebeurtenissen in Syrië en haar buurlanden. De tocht begon om 18.30 op het Broederenplein.

Op de Brink ter hoogte van de Wilhel­minafontein werden rond een brandende Amnesty- kaars de vele slacht­offers herdacht van het geweld dat in het Midden-Oosten al jaren plaatsvindt.

De Koerden en de herdefiniëring van democratie - Etty Hillesum Centrum

In deze lezing was de centrale vraag: is een ander Midden-Oosten mogelijk?

 

Spreker was dr. Joost Jongerden, hoogleraar rurale sociologie in Wageningen.

Hij besteedde vooral aandacht aan de rol van de Koerden en de manier waarop zij proberen een alternatief politiek model uit te werken. Hij pleitte voor een actief burgerschap.

Vrijdag 25 september  Bibli­otheek  Brink           

Documentaire De Omslag.

"De Shoah, dat mag ons nooit meer gebeuren." De gepensioneerde arts Eldad Kisch, hij is joods en woont in Israël, vertelt dat sommigen in Israël daarmee bedoelen 'dat mag ons joden niet meer gebeuren'.

Kisch en zijn vrouw Annelien zeggen echter dat dat niemand mag gebeuren, ook de Palestijnen niet. Dat zeggen ook Anneke Jos Mouthaan en Hajo Meyer, beiden in de tachtig, beiden jood met een veelbewogen leven dat zwaar getekend is door de oorlog. Anneke zat in een Jappenkamp, Hajo in Auschwitz. Voor alle vier was en is Israël een droom.

De maakster van de documentaire Jacqueline de Bruijn was persoonlijk aanwezig om vooraf te vertellen over haar film en nadien vragen te beantwoorden.

De vertoning van de documentaire is een coproductie van de stichting Vrede voor Palestina en de Ambassade van Vrede Deventer.

Zaterdag 26 september - Bergkerk - Concert

Duo Vardan Hovanissian en Emre Gültekin

Het optreden van het duo  Vardan Hovanissian uit Armenië op duduk en Emre Gültekin, een Belg van Turkse afkomst op saz en zang is om meerdere redenen een bijzondere. De combinatie van duduk, een dubbelrietfluit, en saz – ook wel de Turkse luit genoemd – komt in een duo maar weinig voor. Daarnaast is het door de historische gevoelige Armeense genocide in Turkije, dit jaar 100 jaar geleden, niet zo gebruikelijk dat een Armeense en Turkse muzikant samenspelen. Dat muziek verbroedert zal het duo Hovanissian en Gültekin op overtuigende wijze laten horen.

Emre Gültekin is in België geboren en is zoon van de grote Turkse zanger en saz-speler Lütfü Gültekin die naar België kwam om in de mijnen te werken. Vardan Hovanissian kwam rond 1995 vanuit Armenië naar Brussel op uitnodiging van een bevriende muzikant. Beiden zijn sterk verbonden met de muzikale traditie van hun land.
Sinds hij door Khatchik Khatchatryan ingewijd werd in de wonderbaarlijke klank van de duduk, ontwikkelde Vardan Hovanissian zich tot een van de meesters van dit dubbelrietinstrument dat de klank en ziel van Armenië als geen ander uitademt. Tien jaar geleden vond Vardan een zielsgenoot In de Turkse saz-speler Emre Gültekin, leerling van Talip Özkan en van zijn vader, de bard Lütfü Gültekin.

De grensoverstijgende vriendschap resulteerde dit jaar in een eerste duo-cd ‘Adana’. Adana refereert niet alleen aan de stad waar de Armeense tragedie van 100 jaar geleden zijn aanloop kende, maar staat ook voor de droom van een ander Adana, een stad waar Turken en Armeniërs in harmonie samenleven. Teksten worden in het Armeens en het Turks gezongen en de melancholische klank van de Armeense duduk vloeit moeiteloos samen met het virtuoze snarenwerk op de tambur of de saz. In april 2015 trad het duo met band op in het tv-programma Vrije Geluiden van de VPRO.

Zaterdag 26 september - Etty Hillesum Centrum -16.30 uur - Oriëntaalse verrassingen

We gingen op reis door Armenië en Perzië met een lezing van Dionne Delnoy van Saffraan Reizen. We keken naar de Klassiek Oriëntaalse dans van dansschool Fidance en eten tenslotte Perzische maaltijdhapjes van Mahnaz Abbasi.

Oriëntaalse dansen - zaterdag 26 september - Etty Hillesum Centrum

We keken naar de Klassiek Oriëntaalse dans door Emine Topbac van dansschool Fidanc. Emine danst in de vorm van een eigen improvisatie.

Dansen is een belangrijke traditie in het gehele Midden-Oosten. Er zijn tal van stijlen, klassiek, folklore, modern.

 

 

 

 

 

 Daarna aten we tenslotte Perzische maaltijdhapjes van Mahnaz Abbasi.

De grote Deventer vredes- en geschiedenisquiz - Etty Hillesum Centrum, zaterdagavond 26 september

70 Jaar vrede, 70 vragen, 8 teams.

Hierbij: het winnende team: "De Gemeente"

Zondag 27 september  -  De  Grote of Lebuinuskerk - Vredesviering

Tijdens de viering van 10.00 uur werd er aan­dacht geschonken aan de Vredesweek 2015.

In deze viering trad o.a. dhr. Mehdi Golshanzadeh uit Iran op. Hij speelde op de traditioneel Perzische instrumenten de Tanboor en de Daf.  

Kerkcafé - Lebuinuskerk - zondag 27 september

Gast was de heer Aziz Beth Aho. Hij is in 1966 geboren in Fofyath (Keferbé) een klein dorpje, gelegen in de streek van Tur Abdin (Zuidoost Turkije).

Etnisch behoort hij tot de Arameeërs, een van de oudste volkeren van het Midden-Oosten. De Arameeërs spreken de taal die Jezus ook sprak.

Gelovig gezien hoort hij bij de Syrisch Orthodoxe Kerk van Antiochië (Antakya). Het is de oudste nog bestaande christelijke kerk.

Vanwege de onstabiele situatie in Zuidoost Turkije voor de Aramese minderheid en het conflict tussen de Koerdische PKK-strijders en het Turkse leger hebben de meeste Arameeërs in de jaren tachtig Tur Abdin massaal verlaten. In 1980 besloten de ouders van Aziz Turkije te ontvluchten en zochten ze hun heil in Nederland. Op dit moment is Aziz Beth Aho voorzitter van de Aramese Beweging voor Mensenrechten (ABM).

Dit was een coproductie van de PKN-Kerk en de Ambassade van Vrede Deventer

 

De vredesweek in Deventer wordt georganiseerd door de Ambassade van Vrede Deventer i.s.m. verwante organisaties.

Contactpersoon Herman Evers, IJsselkade 100, 7412 BK Deventer, 0570-547850

Email: ambassadevanvrededeventer@gmail.com

Onze ambassadeur is: 

Dhr. Jan Burgter

Alle activiteiten van de Ambassade van Vrede Deventer waren ook onderdeel van het festival Oriënt.