De maagd zal zwanger worden en een zoon baren ... Immanuel: God met ons

De engel in Matheus 1,23 en Jesaja 7,14b

50 jaar Maria Koninginkerk

In 1956 geeft kardinaal Alferink het startsein tot de bouw van een parochiegemeenschap. Begonnen met pastoor Schopman zijn hem inmiddels veel pastoors opgevolgd. Inmiddels bestaat de Maria Koninginkerk meer dan 50 jaar.

Inzameling van gelden

Op 27 augustus 1956 ontvangt pastoor Schopman van kardinaal Alferink de opdracht om in Deventer in de wijk Keizerslanden letterlijk en figuurlijk een nieuwe parochiegemeenschap te bouwen. Met een plattegrond van Deventer in de hand arriveert de enthousiaste kapelaan uit de Arnhemse St Jan-parochie in onze koekstad. Hij krijgt een plekje grond aan de Mariënburgstraat, dat door de het kerkbestuur van de H.Hartparochie in overleg met schoolbestuur St. Bernardus was geclaimd voor de bouw van de nieuwe kerk. Hij vindt een complex volkstuintjes, met daarachter een enorm veld waarop bejaardencentrum Ludgerus zal worden gevestigd en de wijken Keizerslanden en Borgele zullen verrijzen. Spoedig daarna begint bouwpastoor Schopman met, zoals hij dat vele malen zelf zei, als ‘bedelmonnik’van preekstoel naar preekstoel te trekken om overal steun te vragen voor de bouw van de nieuwe kerk.

De eerste steen

Na twee jaar, in 1958, wordt de onderhandse aanbesteding van het kerkgebouw met pastorie en parochiezaaltje aan de firma Sanders uit Arnhem gegund. In november 1958 wordt door deken J. Gerritsen de eerste steen gelegd. Mede door een zachte winter en de werklust van de aannemer en zijn medewerkers gaat het pastoor Schopman ‘voor de wind’. In het najaar van 1959 wordt het eerste kerkbestuur geïnstalleerd. Hierin hebben naast de pastoor de heren L.Auping, A. v. Beek, J. te Riele, en E. Spithoven zitting. De toekomstige parochianen mogen zich uitspreken over vrije of verpachte plaatsen en tijdstippen van de H. Missen. Ze kiezen voor vrije plaatsen en drie H. Missen op de zondag. Krap één jaar na de aanbesteding wordt op 13 oktober 1959 de Maria Koninginkerk geconsacreerd en officieel geopend.

De inwijding

Kardinaal Alferink wijdt de nieuwe kerk in. De viering wordt begeleid door een Scola Cantorum van de paters Cisterciënzers van de abdij Sion uit Diepenveen en het opgerichte parochie-zangkoor onder leiding van heer F. Severins. Een dag later wordt bouwpastoor Schopman door deken Gerritsen geïnstalleerd als eerste pastoor van de Maria Koninginparochie.

De eerste jaren

Op 21 oktober 1959 wordt in de kerk het eerste huwelijk voltrokken. Het zijn Ineke Bruins en Piet Voeten, de bekende banketbakker uit Deventer. En op dezelfde dag wordt het eerste kindje gedoopt. Haar naam is Yvonne Wesselink. Haar ouders woonden destijds op de Laan van Borgele. In november volgt de benoeming van de eerste kapelaan, Frans Receveur.
In het najaar van 1960 wordt een grote loterij georganiseerd voor de aanschaf van het orgel. De hoofdprijs is een pony. De loterij wordt een groot succes.

Kerkklokken

In 1963 viert pastoor Schopman zijn zilveren priesterjubileum en ter gelegenheid daarvan stelt kapelaan Receveur de parochianen voor de pastoor 3 klokken cadeau te doen. En op de jubileumdag 21 juli luiden de nieuwe klokken voor het eerst. De kleinste klok krijgt de naam van de kapelaan: Frans.

Opvolging van pastoors

Kapelaan Receveur wordt opgevolgd door kapelaan J. Spenkelink en in het najaar van 1963 komt door subsidie van de gemeente en een ruime schenking van een parochiaan een uurwerk op de toren. In 1966 krijgen pastoor Schopman en kapelaan Spenkelink P. Winkelaar als nieuwe collega erbij. J. Hazebekke volgt in 1968 pater Winkelaar op en in hetzelfde jaar komt J. Peters voor de vertrokken kapelaan Spenkelink. In 1970 mogen de Diepenveners op zaterdagavond de Eucharistie vieren in de Protestantse kerk aldaar en in dat najaar vertrekt pater Hazebekke en wordt opgevolgd door kapelaan J. Langelaan.
Kapelaan Peters vertrekt in 1972 naar Apeldoorn en emeritus-pastor Pothof neemt zijn plaats in en pastor Boerkamp wordt in 1975 als eerste pastorale werker benoemd voor de vertrokken kapelaan Langelaan en blijft tot najaar 1978. Na die tijd komt pastoor Schopman er alleen voor te staan en in overleg met de vicaris van het bisdom Utrecht kiest men voor een samenwerkingsverband met de parochie van de Johannes Vianney, omdat de pastoor in 1979 met emeritaat zal gaan. Hij neemt samen met Annie Lubbers, die al die jaren een vertrouwd gezicht is op de pastorie, afscheid van de parochiegemeenschap. Pastoor v. Eijden en pastoraal werker C. v. Raay nemen zijn plaats in.

Oprichting van de jongeren zanggroep

Woord- en communiediensten doen in 1982 hun intrede en Mariet Overmars richt een “parochiële bejaarden-contactgroep” op.
Cor v. Raay is zeer actief in het jongeren-pastoraat en richt een jongerenkoor op, de latere Cantorij , maar zoals hij zelf in hert begin had aangekondigd, verlaat hij na 5 jaar de parochie.
Bernard Reerink komt in zijn plaats, hij maakt zijn theologie-studie af en ontvangt in maart 1985 zijn diakenwijding en wordt in september van dat zelfde jaar in onze kerk door kardinaal Simonis tot priester gewijd.
Pastoor v. Eijden vertrekt in 1987 naar Dalfsen en pastor Griffioen wordt volledig ingezet voor de Maria Koningin en de Johannes Vianney. In 1989 gaat pastoor B. Reerink naar Didam en in 1991 volgt hem pastor Griffioen Inmiddels wordt P. Poppelaars als nieuwe pastoor geïnstalleerd.

De verschijning van Maria in de kerk

Onder zijn bezielende leiding wordt in 1991 met vele vrijwilligers het kerkinterieur grondig veranderd. Het liturgische gedeelte komt meer naar voren te liggen en het koor daalt van de koorzolder neer naar de linkervleugel in de kerk. De doopkapel wordt later omgebouwd tot Maria- en Gedachteniskapel.

Van september 1993 tot 1996 assisteert C.v.Tol pastoor Poppelaars, die in 1999 zijn 12 ½ jarige priesterjubileum viert
terwijl de parochie zich opmaakt voor haar 40-jarig bestaan. De parochianen schenken de parochie een nieuwe kerstgroep en een muurschildering van een Maria Koningin op de achterwand bij het hoofdaltaar. De kunstenaar Huub Kurvers uit Deventer krijgt hiervoor de opdracht. Uiteindelijk kiest men voor een afbeedling van een Maria Koningin in bladgoud.

Vanaf 1999 tot nu

De jaren 1999 –2009 worden gekenmerkt door steeds meer op eigen benen staan van de parochianen/werkgroepen en het opgaan in het samenwerkingsverband I.P.V. en later Zuid-West Salland van de parochie.
Na 11 jaar pastoor te zijn geweest van onze parochie wordt Piet Poppelaars met ingang van 1 oktober 2000 benoemd in Maarssen. Henk Limbeek wordt naast pastoor van de Johannes Vianney waarnemend pastoor van de Maria Koningin, geassisteerd door de pastores uit de andere stadsparochies. De parochiële taken zoals het besturen, administratie, voorbereiden van de liturgie komen steeds meer bij de vrijwilligers te liggen. Ook de mobiele telefoon doet zijn intrede om de bereikbaarheid van de pastorie te vergroten. Pater Wiel Eggen komt op de pastorie wonen.
In 2001 wordt officieel het Interparochieel Verband door deken G. de Korte geïnstalleerd. Onze parochie maakt met de vier andere stadsparochies, Schalkhaar en Lettele hiervan deel uit. Vanaf 1 mei 2002 wordt Ronald Dashorst fulltime pastoraal werker binnen de IPV gemeente Deventer. Per 1 sept. 2004 werkt Wilhelmien Wichers Schreur als pastoraal werkster van het parochieverband Zuidwest Salland. Het IPV maakt dan plaats voor parchieverband Zuid-West Salland in oprichting. Naast bovengenoemde parochies zijn ook Olst, Boskamp, Boerhaar en Wijhe lid van het nieuwe verband. In okt. 2005 wordt Ronald Dashorst in onze kerk tot diaken gewijd door kardinaal Simonis. Een volle kerk en de begeleiding door de koren van H. Hart en Maria Koningin maken het tot een onvergetelijke gebeurtenis. Op 26 jan. 2006 wordt de oprichtingsviering gehouden van het parochieverband. Het pastorale team bestaat uit pastoor van de Vegt, pater Boerkamp, pater Wiel Eggen en pastorale werkers Ronald Dashorst en Wilhelmien Wichers Schreur, aangevuld met pastoors H. Limbeek en Brummelhuis.

De fusie van de Deventer stadsparochies

Tijdens dat jaar wordt een opstap gemaakt naar een fusie van de vier Deventer stadsparochies. De werkgroepen voor voorbereiding van vormsel, communie en diaconie van de vier parochies gaan steeds meer samenwerken.
Op nieuwsjaardag 2007 gaat Henk Limbeek met emeritaat en neemt afscheid van het parochieverband. Diaken Marc Brinkhuis wordt benoemd als teamleider van het pastorale team. In datzelfde jaar wordt Ronald Dashorst benoemd tot pastoraal medewerker in Apeldoorn en wordt Menco van Koningsveld zijn opvolger.
Op 1 jan. 2008 wordt de voorgenomen bestuurlijke fusie van de Maria Koningin, H. Hart, Johannes Vianney, de Broederenkerk onder de naam de Lebuinusparochie gepresenteerd
Omdat het verband steeds groter wordt, wordt van de gelovigen meer verwacht om hun gemeenschap te gaan dragen. Zo is in 2007, als nieuwe werkgroep, de Pastoraat Groep geïnstalleerd. Zij moet de ogen en oren van de parochie zijn en samen met de locatieraad want het bestuur is overgedragen aan de nieuwe Lebuinusparochie, missionair zijn in onze geloofsgemeenschap Maria Koningin.

Eucharistisch Centrum

Aartsbisschop Wim Eijk wees in 2011 de Maria Koninginkerk aan als Eucharistisch Centrum voor de Heilige Lebuinus Parochie. Tijdens de eucharistievering van zondag 27 november 2011 (de 1e zondag van de Advent) werd het Eucharistisch Centrum geopend. Dit betekende dat vanaf dat moment iedere zondag een eucharistieviering in de Maria Koninginkerk zou plaatsvinden. Ook werd vanaf september 2011 de wekelijkse eucharistieviering, die eerder in de Johannes Vianneykerk werd gehouden, voortaan in de Maria Koningin gehouden. Voor de locatie was het een eer om als Eucharistisch Centrum te mogen dienen. Tegelijk betekende het ook dat zij hiermee een deel van haar eigenheid af zou staan aan de parochie en Woord- en Communievieringen (WoCo's) niet meer in deze kerk plaats zouden vinden. Tijdens de viering van 20 november 2011 werd van Ton Maas afscheid genomen als voorganger. Eerder al werd afscheid genomen van Paul Broers.

De Maria Koninginkerk wordt gesloten

Op zondag 20 oktober 2014 werd bekend gemaakt dat de Maria Koninginkerk wegens bezuinigingen van de parochie zal  worden gesloten. Maar weinig parochianen hadden de sluiting zien aankomen en het was voor velen dan ook een grote schok. Op 2 december 2014 werd een Informatiebijeenkomst en hooravond over de kerksluiting gehouden. Tijdens die avond waren momenten waarop stevige woorden vielen. Er is veel verdriet en ook onbegrip en boosheid.

Hoe verder

Op 25 januari 2015 is de Maria Koninginkerk aan de eredienst onttrokken. Zolang de Maria Koninginkerk Eucharistisch Centrum was, van 2011 tot eind 2014, heeft zij de deuren altijd wijd open gehad voor de parochianen van andere locaties. Wij hopen dat de parochianen van de Maria Koninginkerk nu ook warm onthaald zullen worden door de parochianen van de andere kerken en dat zij zich binnen de parochie thuis mogen blijven voelen.