De maagd zal zwanger worden en een zoon baren ... Immanuel: God met ons

De engel in Matheus 1,23 en Jesaja 7,14b

Maarschalkerweerd orgel

Maarschalkerweerd orgel

Zondag 18 mei 2008 was het voor de overvolle prachtig versierde R.K. Parochiekerk Onze Lieve Vrouw Onbevelkt Ontvangen te Wijhe een heuglijke dag. Tijdens een plechtige Eucharistieviering werd het nieuw gerestaureerde Maarschalkerweerdorgel door pastoor Van der Vegt ingezegend. Hoe zou deze koningin van de instrumenten klinken nadat ze geheel gestript, gerestaureerd en weer opnieuw opgebouwd was? Een spannend moment vooral voor iedereen die bij dit langdurige project betrokken zijn geweest. En in het bijzonder voor het koor en organist Rikie Nijkamp voor wie dit orgel met zijn vele mogelijkheden helemaal nieuw is. “ik kan er nu nog niet helemaal uithalen wat er in zit”aldus Rikie. Ook de orgelbouwer Nico Slooff uit Lekkerkerk is zeer tevreden over het resultaat “Het is een romantisch orgel met een warme klank die op elke plek in de kerk zeer goed is te horen” Tijdens de viering werd stil gestaan bij het vele werk van de restaurateurs Henk Ruiter en Jan van den Beukel die samen met een grote groep vrijwilligers de antieke orgelkast in oude glorie en nieuwe kleuren hebben hersteld. Beide heren werden voor hun inzet en vakmanschap gehuldigd. De viering werd besloten met een ‘mini’concert door het koor en de organisten Rikie Nijkamp en Renate Hutten. Dit werd ondersteund door Frank Elshof op trompet. Aansluitend was er een druk bezochte receptie in ’t Klankbord, waarbij ook een powerpointpresentatie van het gehele restauratieproces ven het orgel viel te bewonderen. Tijdens en na de receptie konden belangstellenden in de kerk nog genieten van orgelspel van Gerard Damman, organist te Lemelerveld, Mariet Brinkhof organiste te Lettele en Paulien Bergevoet.
De inzegening en ingebruikname van het orgel is de bekroning op het 14 jaar !durende orgelproject.
Mede namens het parochiebestuur gaat onze dank uit naar:
-de orgelbouwer en de twee restaurateurs; -de transportbedrijven fa. Grolleman uit Herxen, de fa. Roos uit Deventer, fa. Ankoné uit Wijhe en hun chauffeurs die geheel belangeloos zorgden voor het transport van het orgel van en naar de diverse locaties;
de gratis aangeboden logies met ontbijt en diners voor de orgelbouwer door de fam.Kunst, Wolswijk, Otterman, eethuis Martin Goosen en de Orangerie fam. Geerts te Wijhe;
-de versiergroep voor het versieren van de kerk en de Wijhese bloemisten en hovenier voor het gratis beschikbaar stellen van bloemen en planten voor de kerkversiering; -de kosters en schoonmakers voor het schoon houden etc, van Klankbord en kerk; -verder alle overige gulle gevers en sponsoren die het project financieel hebben ondersteund; (de braderieën brachten maar liefst € 6.210,65 op)
Tot slot gaat onze dank uit naar de mensen die zich hebben ingezet voor het welslagen van de grote dag 18 mei (de viering, de muzikale begeleiding, receptie, catering etc. en de vele vele vrijwilligers die het orgelproject tot een succes hebben gemaakt
Hopelijk mag de warme klank van het orgel tot in lengte van jaren doorklinken in onze mooie kerk. We zijn u allen zeer dankbaar voor. (Laudate Dominum (looft de Heer)
Het orgel is in eerste aanleg van rond 1880 en werd gebouwd door Maarschalkerweerd en Zn te Utrecht. De oorspronkelijk locatie is onbekend. In 1895 wordt het orgel, opnieuw door Maarschalkerweerd en Zn. geplaatst in de kapel van het R.K. Wees- en Oudeliedenhuis Sint Hiëronymus te Utrecht. Daarbij wordt ook het oude front gebruikt, de zij- en achterwanden worden vernieuwd.
Omdat het Hiëronymushuis in 2007 wordt verbouwd tot appartementen, komt het orgel in 2005 in de opslag van het Aartsbisdom Utrecht (Dijnselburg, Zeist). Daaruit wordt het in 2006 verkocht aan de parochie van Wijhe. Het orgel wordt na schoonmaak en herstel door Slooff Orgelbouw ongewijzigd geplaatst op de begane grond in het zuidertransept van de Wijhese kerk. De restauratie van de orgelkas wordt door plaatselijke vrijwilligers uitgevoerd.
Het orgel staat geheel in een zwelkast, bediend door een ijzeren (lepel)trede. De frontpijpen zijn deels sprekend (groot octaaf van de Octaaf 4). Het pijpwerk staat opgesteld op een gecombineerde sleeplade met twee ventielkasten. Het pijpwerk van manuaal II staat voorop de lade. De Subbas 16 is uitgevoerd als transmissie van de Bourdon 16 en functioneert van C-d1 via vanaf een moteurslade aan de linkerzijkant in de kas.
Dispositie
Manuaal I C-f3
Bourdon 16
Prestant 8
Roerfluit 8
Violino 8 (vanaf f)
Octaaf 4
Manuaal II C-f3
Holpijp 8
Viola di Gamba 8 (C-H i.c.m. Holpijp)
Fluit dolce 4
Pedaal C-d1
Subbas 16 (transmissie Man. I)
Speelhulpen
Koppeling Klav. (I+II)
Koppeling Pedaal (P+I)
Windlosser
De Orgelcommissie.
Rikie Nijkamp, Frans van Vilsteren en Henk Endeman.
Naar index
Inzegening Maarschalkerweerdorgel
Op 18 mei 2008 werd het Maarschalkerweerdorgel plechtig ingezegend door pastoor van der Vegt.
Hieronder het filmpje: